Ezeket látta már?

Kihalófélben az empátia?

2010.06.07. Módosítva: 2015.11.04.

A mai főiskolások nem igazán empatikusak... Korábbi kutatások három évtizedre visszamenő elemzése kimutatta, hogy az amerikai főiskolások már nem olyan együttérzők, mint voltak, jelent meg a HealthDay News-ban.

Az Én Generáció

Kihalófélben az empátia?

Az elemzés azt mutatta, hogy a hetvenes évek végének főiskolásaihoz képest a jelenlegi diákok kevesebb erőfeszítést tesznek azért, hogy beleéljék magukat más helyzetébe, vagy hogy szívükön viseljék a kevésbé szerencsések sorsát. "Sok ember szerint az Én Generáció, vagyis a jelenlegi főiskolások csoportja az eddigi egyik leginkább énközpontú, nárcisztikus, versengő, magabiztos és individualista közösség." – figyelte meg Sara Konrath, aki a Rochesteri Egyetem pszichiátriai tanszékén is dolgozik. "Az egyik faktor lehet a médiával való érintkezés növekedése." – mondta. "Ha a 30 évvel ezelőtti időszakot vesszük, az átlag amerikai háromszor annyi, nem munkával összefüggő információval kerül kapcsolatba. A médiatartalom tekintetében a főiskolások ezen generációja a videojátékokon nőtt fel. A kutatások egyre növekvő anyaga – köztük az is, amit a michigani kollégák készítettek – azt mutatják, hogy a médiából áradó erőszak eltompítja a mások fájdalmával kapcsolatos érzéseinket."

Túlzott versenyhelyzet

Az egyre inkább fokozódó túlzott versenyhelyzet szintén hozzájárulhat a jelenlegi trendhez, jegyezték meg a szerzők. Egy másik tényezője lehet az online barátságok elterjedése, mivel ennek során egyszerűen ki lehet kapcsolni, ha valaki nem akar felelni valamire. Később ez a fajta viselkedés megjelenik a szemtől-szembe kommunikáció során is.

(Rövid kommentárunk: az empátia. A szó szerinti fordítás az "érzésben benne", azaz beleélni magunkat egy másik egyed helyzetébe, aktuális érzéseibe. ("A beleélés lélektana"). Ez egy nehéz, ún. imaginatív folyamat, amikor valaki a másik ember "helyébe" próbálja magát képzelni, ebben sok veleszületett elem is közrejátszik, tehát jelentős egyéni különbségek vannak. Hozzájárul ehhez, hogy a másik ember mimikai-, gesztus- és mozgás világát érzelmeivel társítva jobban meg tudjuk közelíteni, valójában mit gondol és mit érez adott pillanatban, helyzetben. Már a hang, hanghordozás is sokat elárul valakiről... Kétéves kor körül már kialakul az empátia (alapja), a gyermek jól reagál más elsősorban - a szülő - érzelmi változásaira, hangulatára stb. Az empátia hiányának jellemző formája a pszichopátia, amikor az egyén ugyan érzi, felfogja, mit érez a másik, de semmilyen érzést nem viszonoz, nem "tükröz" a másik ember felé. A szerk., Dr. Székely G.)

Forrás: Medipress