Ezeket látta már?

Lélektükör

2010.10.24. Módosítva: 2015.11.04.

A test a lélek tükre - a megállapítás egyre gyakrabban hangzik el szakemberek részéről is. A lélek harmóniája, egészsége kifelé is látszik. Egyre inkább elfogadott és hangoztatott nézet, hogy a betegségek eredete, gyökere a lélekben van. Ezért egyre fontosabb a lelki egészség megőrzése, karbantartása. A lelki egészségnek világnapja is van. És ez sem véletlen. A WHO előrejelzése szerint ugyanis a mentális problémák okozzák majd a jövő egészségügyének a legnagyobb kihívást.

A pszichiátriai betegek jelentős része nem kap megfelelő ellátást, gyakran ki sem derül az igazi ok, amely mentálisan rombolja egészségüket, mert rejtőzködnek, elbújnak, félve attól, hogy a társadalom egészséges része megbélyegzi őket. A félelem nem alaptalan, jogaik is gyakran sérülnek, emberi méltóságuk is veszélybe kerül. Az Ébredések Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy ezen a helyzeten változtasson. Vezetője, Harangozó Judit gyakorló pszichiáter elmondja, hogy a pszichiátriai betegek előtt két út áll: egy krónikus betegeket fogadó intézmény, vagy egy mindenre kiterjedő közösségi gondozás.

Lélektükör

- A krónikus intézmények Magyarországon az ország legtávolabbi pontjain találhatók, Szentgotthárdon, Tompán, Máriapócson, elzárva a külvilágtól, szinte "deportálva" a betegeket, kiszakítva megszokott környezetükből, minden közösségből kirekesztve. Ezek a betegek óhatatlanul belekerülnek egy negatív, lefelé menő spirálba - magyarázza.

Hogy ez a spirál hova vezet? A szakember szerint stigmatizációhoz, önbizalomhiányhoz, lecsúszáshoz, sok esetben öngyilkossághoz, szerek használatához, kriminalitáshoz.

Harangozó doktornő beszél arról is, hogy mindez a rossz együttműködés következménye, valamint a helytelen hagyományoké.

- Ezért mi, az alapítvány segítségével egy másfajta együttműködést ajánlunk, amelyben a közösségi gondozás és a hatékony rehabilitáció segít ezeknek a betegeknek. Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy az út megfordítható. A negatív spirálon igenis még fel lehet kapaszkodni pozitív irányban, ha időben jön a segítség, pontosabb a kórisme, több a beteg önbizalma, reménye, jobb a teljesítménye, és kivédhető a megbélyegzés, a végső lecsúszás. Tehát van választási lehetőség. Mi elutasítjuk a kirekesztettség minden formáját, a közösségi integráció hívei vagyunk. A betegekkel, a családdal, környezettel közösen, a páciens természetes életterében igyekszünk támogatást nyújtani. Ezért hoztuk létre a Semmelweis Egyetem keretein belül a Közösségi Pszichiátriai Centrumot is - fejti ki.

A negatív spirál megfordításához sok munka szükséges, amibe éppúgy beletartozik a közösségi, pszichiátriai házi gondozás, ápolás, az otthoni hospitalizáció, mint a 24 órás készenlét, elérhetőség azok számára, akik folyamatos ellátást igényelnek. Sok segítőt, önkéntes támogatót is igényel a tevékenységük, amelyben fontos szerep jut a háziorvosnak is a végső cél, a tartós intézeti kezelés elkerülése érdekében. Sokféle módon segítenek, a pszichoszociális rehabilitáció széles skáláján működnek nővérek, szociális gondozók és más szakemberek bevonásával. Betegklubokat működtetnek, életviteli támogatást nyújtanak, 24 órás mobil krízisszolgáltatásuk van a beteggel történő állandó kapcsolat fenntartása érdekében. De vannak készségfejlesztési tréningjeik, egyénre szabott foglalkozások és háziorvosi, szakorvosi konzultációk is.

Mivel a mentális betegségek zöme nehezen felismerhető, ezért 50 százalékuk nem is kap időben megfelelő ellátást. Ehhez járul a betegek félelme, az, hogy mindenképpen igyekeznek titkolni problémáikat, amíg lehet, félve a környezet negatív reagálásától.

- A stigma valóban nagy úr - mutat rá Harangozó Judit. - És sajnos a szakemberek, a pszichiáterek is hajlamosak a stigmatizációra, hiszen ők leginkább a súlyos esetekkel találkoznak, a gyógyult betegeket a legritkább esetben kísérik figyelemmel. Az egészségesek idegenkednek, félnek a mentálisan károsodott embertársaiktól, legszívesebben bezárnák őket, eltávolítanák közelükből, gyakran nem csak a beteget, az egész pszichiátriai szakmát stigmatizálják. Keringenek olyan tévhitek, hogy a bűnözők nagy része a pszichiátriai betegek köréből kerül ki. De ezt minden statisztika cáfolja.

A magyarországi adatok szerint a szkizofréniában szenvedők körében nem magasabb a kriminalitás, mint ami a lakossági arányukból levezethető. Agresszív viselkedéssel találkozhatunk, ennek alapja a stressz, a betegek 25 százalékát akut, 75 százalékukat pedig folyamatos stressz éri. A mentális problémákkal kapcsolatos agresszív viselkedés és annak értelmezése alapvetően meghatározza a szakmai gyakorlatot, a szakmapolitikát és a közvéleményt is. De nyugodtan kimondhatjuk: a mentális zavarok mérsékelt kockázati faktort képviselnek a kriminalitásban. A mentális betegek gyakrabban áldozatok, mint tettesek.

A stigma, a megbélyegzés csak árthat a pszichiátriai problémákkal élőknek. A jó közösségi gondozás és rehabilitáció segít a felfelé kapaszkodásban. Ezt bizonyítja, hogy az ilyen ellátás következtében kevesebb az öngyilkosság, a kriminalitás, 50 százalék feletti a foglalkoztatás, a gondozott betegek fele helyet talál a munkaerő piacon. Tehát minden azt bizonyítja, hogy a közösségi gondozás hatékonyabb a hagyományosnál.

A megbélyegzés ellen született az Ébredés Alapítványon belül a Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezés, amely arra vállalkozott, hogy a közvélemény figyelmét minden lehető módon és helyen - fesztiválokon, ifjúsági találkozókon, a Sziget rendezvényen - felhívja a pszichiátriai betegekkel kapcsolatos tévhitekre, az előítéletek megváltoztatására.

Az ismeretterjesztés része az a rendezvénysorozat is, amelyet a lelki egészség világnapja környékén tartanak, gyógyult betegek bevonásával, tapasztalataik átadásával.

A pszichiátriai betegek felett leggyakrabban azok mondanak ítéletet, akik semmit nem tudnak róluk. Az elfogadás, az empátia tanulása, gyakorlása, művészetének kialakítása össztársadalmi feladat. A stigma soha nem azokat minősíti, akiket megbélyegeznek, hanem mindig a megbélyegzőket. Amíg nem teszünk valamit a másik elfogadásáért, megértéséért, megsegítéséért, addig nincs jogunk ítélkezni felette, és nem is várhatunk tőlük semmit. Az első lépést az elesettek, bajba kerültek felé mindig az egészségeseknek kell megtenni!

Forrás: MTI