Ezeket látta már?

Megállítható a népességfogyás?

A népesség fogyása megállítható, és a társadalmat jellemző frusztrált állapot is oldható, a pozitív változásokhoz azonban sok egyéb mellett a pszichés energiák aktivizálására, a nemzet kollektív tudattalanjának erősítésére van szükség - állítja eddigi kutatási eredményeinek összegzéseként a Pszichoszociális Rehabilitációs Világszövetség európai alelnöke. Kosza Ida pszichiáter, a világszövetség magyar ágának elnöke az MTI-Press megkeresésére elmondta, hogy az általános válságból a kilábalás csak egészséges társadalommal képzelhető el - márpedig az emberek nagy része poszttraumás stressz zavarral küszködik, magyarán ideges, feszült, türelmetlen.

Ennek alapvető oka a szociális bizonytalanság és az identitászavar. A tartós stressz pedig köztudottan olyan testi betegségek sorát idézi elő, mint a magas vérnyomás, a rák, a depresszió, aminek a következménye, hogy a magyar népesség életkilátásai 6-8 évvel rövidebbek más európai kortársaiknál. Az állandó szorongás a gyermekvállalási kedvet is lohasztja, ezáltal évente 30-40 ezerrel fogy a népesség, és a lélekszám hamarosan 10 millió alá csökkenhet. Ebből a negatív spirálból a kikapaszkodás a nemzettudat helyreállításán át vezet - vélekedett a szakember.

Megállítható a népességfogyás?

Emlékeztetett arra, hogy az egyes ember személyiségstruktúrája Sigmund Freud szerint több szintből tevődik össze, az énből, a felettes énből és a tudatalattiból. A felettes én a szocializáció során a morális erők forrását jelenti. Az én a tudatos tudatállapotunkat határozza meg, míg a tudatalatti lényünk - akár egy számítógép adatbázisa - elraktározza a múltban velünk történteket; a belőlük születő emóciók kihatnak a jelen cselekedeteinkre is, anélkül hogy tisztában lennénk azok valódi okával.

Ám az egyénin túl létezik családi kollektív tudattalan, és - a professzor magyarázata szerint - ebből következően van nemzeti kollektív tudattalan is. Vagyis ami a történelem során generációkon át eleinkkel megesett, mindaz a siker és kudarc belénk ivódott, nem maradhat gondolkodásunkra következmények nélkül.

- Ily módon a tatárjárás, a mohácsi vész, a világosi fegyverletétel, Trianon sebeit, az 56-os forradalom bukását és a félresikerült rendszerváltás nyomasztó csalódásait mindannyian - ha akarjuk, ha nem - magunkban hordozzuk, ami által súlyosan frusztrált nép vagyunk - taglalta Kosza Ida.

Forrás: MTI