Ezeket látta már?

Egyre több gyereket érintenek a mentális zavarok

gyerek, mentális zavar, stressz szorongás

A nemzetközi UNICEF-jelentés szerint globálisan 7-ből 1 gyermek mentális betegségben szenved.

Ma, október 10-én van a mentális egészség világnapja és az UNICEF számára rendkívül fontos ez a dátum, hiszen kiemelten foglalkozik a gyermekek, fiatalok és az őket körülvevő felnőttek mentális állapotával, lelki egészségük megőrzésével és az állapotromlás korai jeleinek felismerésével.

Fontos, hogy már gyerekkorban tegyünk a mentális zavarok ellen

  • A nemzetközi UNICEF-jelentés szerint globálisan 7-ből 1 gyermek mentális betegségben szenved.
  • Az öngyilkosság világszerte a negyedik vezető halálozási ok a 15-19 évesek körében, Kelet-Európában, Közép-Ázsiában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában pedig a második.
  • Az OECD egészségügyi adatbázisa szerint 2022-ben az európai fiatalok mintegy 50%-a számolt be kielégítetlen mentálhigiénés ellátási szükségletről.
  • 4-ből 1 gyermek olyan szülővel él, akinek valamilyen mentális zavara van.

Az UNICEF munkájára itthon is egyre nagyobb szükség van, hiszen az utóbbi években a fiataloknak számos új kihívással kellett szembenézniük. A felnövekvő generációk mentális egészségének megőrzésére, a gyerekek növekvő tömegét fenyegető mentális zavarok megelőzésére vonatkozó, az eddigieknél hatékonyabb össztársadalmi lépésekkel nem lehet tovább várni.

Ha az érintett gyermekek családját és hozzátartozóit is tekintetbe vesszük, a mentális problémák életminőséget, munkateljesítményt és a személyes kilátásokat rontó következményei milliós hazai populációt érintenek. Ilyen arányú negatív kockázat egy egész társadalom jövőjét áshatja alá!

Ingyenes online foglalkozások

A UNICEF Magyarország Lélekemelő programja keretében számos olyan ingyenes kurzus, e-learning anyag és foglalkozás érhető el, amelyek a gyermekek, szülők, pedagógusok és szakemberek lelki egészségének megőrzését, a problémák időben való felismerését és megelőzését támogatják. Többek között kiemelten foglalkoznak az iskolai kortárs bántalmazással, az online zaklatással, a pedagógusok és szülők folyamatos tájékoztatásával, képzésével. Webináriumokat szerveznek, a fiatalok bevonásával beszélgetnek arról, hogy hogy vannak igazából.

November 16-án egy egész napos rendezvényt szervez a UNICEF, ahol szülők, pszichológusok, pedagógusok, gyermekvédelmi szakemberek és fiatalok beszélgetnek a mindennapok legnagyobb kihívásairól, a gyerekek jogairól, lelki egészségének megőrzéséről és helyreállításáról.

Mik a gyerekek szorongásának testi tünetei?

A leggyakoribb testi tünetek, amelyek a gyermekeknél a szorongás jelenlétét jelzik, a fejfájás, migrén, illetve a rendszeres hasfájás és emésztési problémák. Megjelenhetnek továbbá álmatlansággal vagy rémálmokkal járó alvászavarok, étvágy- és súlyváltozások, esetleg bőrproblémák, viszketés, ekcéma vagy kiütések. Mindezek mellett kognitív problémák is léphetnek fel, mint például nehézségek a koncentrációban, emlékezetben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pánikbetegség vagy pánikroham? A kettő nem ugyanaz - ez a különbség!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#pánikbetegség

Forrás: unicef
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához