Ezeket látta már?

Pánikroham: ezekkel a furcsa tünetekkel is jelentkezhet

pánikroham, pánikbetegség, tünetei, okai

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor pánikroham állhat a háttérben.

A pánikroham a szorongásos zavarok közé tartozó sokféle tünetegyüttes, ami gyakran halálfélelemmel kísért, heves szorongási rohamot jelent, mely vegetatív tüneteket, például szapora szívverést, kapkodó légzést, térérzeti zavarokat vált ki.

A kialakuló félelmet erősíti az az érzés is, mely szerint a beteg nem tudja, mi történik vele a következő pillanatban, súlyos szervi bajokra gyanakszik: infarktus, agyvérzés – mindez önmagát gerjesztő folyamattá válik a pánikroham során.

Ezek a pánikroham tünetei

A kialakuló tünetegyüttes számos formában jelentkezhet. A tünetek között előfordulnak testképzavarok, térérzetzavarok, szédülés, remegés, a rémület okozta „hideg verejték”, de akár mellkasi diszkomfortérzet, mellkasi fájdalom, ájulás is. Mindez nagyon magas pulzusszám (tachycardia) és kapkodó légzés kíséretében jelentkezhet.

Pánikroham tünetei lehetnek az alábbiak:

 1. rendkívül magas pulzusszám;
 2. verejtékezés („jeges veríték”);
 3. hányinger, hányás;
 4. mellkasi fájdalom;
 5. légszomj, fulladás érzése;
 6. hidegrázás, remegés;
 7. hőhullámok;
 8. akár testszerte jelentkező zsibbadás;
 9. térbeli bizonytalanság, szédülés;
 10. hirtelen székelési inger;
 11. rettegés, halálfélelem;
 12. összeszoruló gyomor érzése;
 13. testképzavarok, „testen kívüliség” érzése;
 14. félelem a megőrüléstől;
 15. önkontroll elvesztésétől való félelem.

Pánikroham során a tünetek közül legalább 4 jelentkezik, és ezek hirtelen, nagyjából 10 percen belül elérik teljes intenzitásukat. A legtöbb pánikroham 5 és 20 perc közötti időtartamig tart, ám a szakirodalom ennél lényegesen hosszabb ideig tartó pánikrohamról is említést tesz.

Amennyiben a tünetek havonta több alkalommal jelennek meg, és a pánikrohamtól való rettegés oly mértékű, hogy a beteget a mindennapjai során korlátozza, pánikbetegségről (újabb nevén: pánikzavarról) beszélünk.

Mikor forduljon orvoshoz?

Fontos! A vegetatív tünetek valós szervi működészavart is jelezhetnek, ezért ha bármely tünetegyüttesben megjelenik az erős mellkasi fájdalom, hívja a 112-t és kérjen mentőt!

Ha környezetében egyértelműen pánikrohamot észlel, szólítsa meg az érintettet türelmesen, beszéljen lassan, megnyugtatóan, próbálja a légzését irányítani, lassítani, fogja meg a kezét és minden módon éreztesse vele, hogy biztonságban van.

A pánikroham okai

Pánikroham bárkinél előfordulhat. Jelentős vagy hosszan tartó stressz, huzamos ideje fennálló, a páciens számára kezelhetetlen élethelyzet (pl. gyász), sorozatos pszichés kimerültség, súlyos, az életet veszélyeztető élmény átélése is kiválthatja.

Ha többször is előfordul, a szorongásos zavar időben való felismerése és kezelése megakadályozhatja, hogy az érintett személy éveken keresztül szenvedjen az időről időre rátörő pánikrohamoktól és azok – a legkülönbözőbb fóbiák, illetve depresszió formájában megjelenő – következményeitől.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szorong, és nem akar emberek közé menni? A pajzsmirigy zavara is kiválthatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#pánikroham

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu/EgészségKalauz