Ezeket látta már?

Pszichiátriai betegjogok sérülnek!

Az új alaptörvény úgy tekinti a pszichiátriai és értelmi fogyatékos betegek jelentős részét, hogy ők olyan másodrendű állampolgárok, akiknek nem jár a választás és a szavazás, a vélemény nyilvánításának joga.

A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum Magyarországon látogatja a pszichiátriai és szociális, vagy bármely más -az ellátásban érintett- intézményeket és időnként szót kell emelnie a kínzásmentesség és a bánásmód megalapozott sérelme kapcsán.

Pszichiátriai betegjogok sérülnek!

Szomorúan látjuk, hogy Magyarország új alaptörvénye szerint a többségi társadalom nem kíváncsi a belátási problémával élők véleményére és így az alaptörvény szerint egyes csoportok, sorstalanok mégsem részesei a nemzetközi szerződések áldásainak.

Reméljük azonban, hogy a lelki egészség közügy lesz és mindenki véleménye fontossá válik. Jelenleg az új alaptörvény 23. §-a így fogalmaz: Nem rendelkezik választójoggal az,akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt.

Ez a nemzetközi szabályozás szerint is elfogadhatatlan. A másság elfogadása nem alapulhat tiltáson, korlátozáson. Európában nem.

Kiadó: Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF

Forrás: MTI / OS