Ezeket látta már?

Pszichiátriai betegség: a stigma a betegen

2011.12.02. Módosítva: 2015.11.04.

Az agresszív pszichiátriai betegek ellátására alkalmas intézetek létrehozását és a szükséges jogszabályi keretek megalkotását szorgalmazza Szabó Máté ombudsman. Egyebek mellett az ombudsmani állásfoglalásban repkedtek a veszély, dühkitörés, agresszió, kiszámíthatatlan viselkedés szavak. A leköszönő ombudsman esetében nagy kérdés, hogy az eddigiekben többségében korrekt hangütés és a mostani "vérbeli stigmatizáló" kinyilatkoztatás közül melyik tekinthető a saját véleményének.

A pszichiátriai betegségekhez társul a legtöbb stigma és rengeteg a megbélyegző kifejezés. Ugyanakkor-ezek a betegségek nem csupán pszichiátriai kérdések, különben miért volna szükség szociális ellátásra? - teszi fel a kérdést a PÉF szakértője. Nincs olyan betegség a Betegségek Nemzetközi Osztályozásában /BNO/, hogy veszélyes pszichiátriai betegség.

Pszichiátriai betegség: a stigma a betegen

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa nem avatkozhat bele jogi és állami területen szaktudományos és érdekvédelmi kérdésekbe, amennyiben ennek alapján akár élethossziglan intézetekbe tennének betegeket. A szocializmus időszakában a tartósan súlyos betegek problémáját úgy kívánták megoldani, hogy határmenti és egyéb eldugott településekre exportálták a betegeket, legalábbis azzal a szándékkal,hogy onnan többé ne jöhessenek ki. De még ők sem a veszélyességre való hivatkozással. A jog előtt mindenki egyenlő,akár ép, akár sérült.

Magyarországon a pszichiátriai megbetegedések elérték a népbetegség szintjét.Az emberi lény sérüléseit nem elsősorban jogászok, hanem orvosok, gyógyítók, lelkipásztorok, segítők, szociális munkások, pszichológusok, érdekvédelmi szakemberek és mások segítik. Az úgynevezett "veszélyes pszichiátriai beteg"fogalma a társadalom rossz reflexe egy olyan problémára,melyben az izolálás és a diszkrimináció a legkevésbé jó, a legkevésbé javasolt és világszerte tiltott képletek. A pszichiátriai betegségek nem csupán lelki eredetűek, hanem a szociális és a családi környezet is okozhat és okoz eltéréseket, ilyen pl.a betegek gyakori kisemmizése. A pszichoszociális fogyatékosságot a hazánk által is ratifikált, de egyébként mulasztásosan bojkottált ENSZ Fogyatékosügyi Egyezménye is elismeri.

A média imádja a szenzációkat és ha valahol úgy véli, hogy pszichiátriai beteg követ el bűncselekményt, akkor élvezettel taglalja e ténynek borzasztó mivoltát. A magyar rendőrség egy középvezetője által egyelőre elutasított, de az EU CPT Bizottsága által támogatott kutatásunk épp arra kíván rámutatni, hogy az ún.normális populációban aránytalanul és összehasonlíthatatlanul többen bűnöznek, mint a jó ellátást kapó pszichiátriai betegek. Nem állítjuk, hogy nem lehetnek időszakok és esetek, ahol a nagyobb odafigyelés indokolt, de talán mégsem kéne annak farkast kiáltani, riogatni és stigmatizálni, akinek elsősorban az ilyen megnyilvánulások elleni felszólalás volna a dolga.

Az ombudsman példás ítéletet kért a pszichiátriai betegekre és az élet nem őt igazolta: az év végétől munkaköre megszűnik. Az ombudsmani állítás nem egyéb, mint veszélyes. Rossz időket és megoldásokat idéz.

Kiadó: Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF

Forrás: MTI