Ezeket látta már?

Gyakran lehangolt, rossz a kedve? Ez a hétköznapi tevékenység fokozhatja a szorongást

depresszió, szorongás

Ha már önkénytelenül, és szinte kényszeresen pörgeti a közösségi oldalakat, akkor jó, ha tud róla: nagyobb az esélye a depresszióra, ha kontroll nélkül fogyasztja a tartalmakat.

Azt a tény, hogy a közösségi média erősen összefügg a depresszió kialakulásával, már több kutatás is bebizonyította. Most egy újabb kutatás vizsgálta az összefüggést, aminek során a személyiségjegyeket is figyelembe vették.

Minden 6. embernél kialakul élete során depresszió

A depresszió világszinten az egyik vezető halálok: nagyjából minden 6. embernél kialakul az élete során - először jellemzően a tizenéves kor végén, a húszas évek elején jelentkezik. A depresszió növeli a szorongás és az öngyilkossági hajlam kockázatát is, ezek pedig összefüggésbe hozhatók az olyan fizikai állapotok rosszabbodásával is, mint a szívbetegség, a rák és a cukorbetegség.

A depressziót számos tényező befolyásolja, beleértve az életkörülményeket, a hormonszintet, a szervezetben jelen lévő gyulladásokat és a genetikai hajlamot. A közelmúltban a tanulmányok a depressziót a közösségi médiahasználattal is összekapcsolták. Az USA-ban átlagos napi 2-4 órát töltenek a fiatalok azzal, hogy a közösségi médiát pörgetik. Egy tanulmány nemrégiben úgy találta, hogy azok, akik sokat használták a közösségi médiát, háromszor nagyobb valószínűséggel esnek depresszióba a következő 6 hónapban, mint azok, akik csak keveset töltenek az online platformokon.

Számos oka lehet annak, hogy a közösségi média és a depresszió összefügg: a közösségi médiában eltöltött idő kiszoríthatja az értékes személyes kapcsolatokat, ez mellett az állandó összehasonlítgatás - amit egy-egy bejegyzés láttán sokan szinte automatikusan megtesznek - sem tesz jót. A közösségi média miliője növelheti a félreértéseket is, ami párkapcsolati nehézségekhez, és későbbi mentális, valamint egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

Személyiségjegyektől függetlenül depresszióhoz vezethet, ha sokat nézegetjük mások életét

Bár számos tényező kapcsolódik a depresszió kialakulásához, a személyiség fontos terület volt a mostani kutatásban.

A vizsgálat során 978 személy adatait elemezték 6 hónapon keresztül. A vizsgált személyes 18-30 év közöttiek voltak, és önbevallásos kérdőívek, valamint személyiségteszt kitöltésére kérték őket. Olyanokat vizsgáltak, akik az induláskor nem mutatták a depresszió tüneteit.

Habár, a személyiségjegyeket (nyitottság, lelkiismeretesség, extraverzió, kedvesség és neurotizmus) is figyelembe vették a kutatók, azt egyértelműen megállapították, hogy a fokozott közösségimédia-használat minden személyiségjellemző esetében szignifikánsan összefüggött a depresszió kialakulásával.

A tanulmány idején az első tíz közösségi oldal a Facebook, a YouTube, az Instagram, a Snapchat, a WhatsApp, a Twitter, a Pinterest, a Reddit, a LinkedIn és a Tumblr volt, ezért mindegyikről külön-külön megkérdezték a résztvevőket.

A 6. hónap végén a 978 személy közül 93-nál (9,5%) alakult ki depresszió. A kutatók hozzátették, hogy személyiségjegytől függetlenül fontos, hogy kevesebbet, jobban átgondolva használjuk a social médiát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Stressz okozta hátfájás: ennyit ér rá a hialuronsavas injekciókúra

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

depresszió

Forrás: Egészségkalauz/Sciencedirect
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához