Ezeket látta már?

Koleszterinszint és a testképzavar

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: azoknak a túlsúlyos nőknek, akik nem látják magukat kövérnek, gyakran a vérzsírszintje is magas - állapították meg amerikai kutatók.

A testképzavar néven ismert pszichiátriai kórképekben a betegek mást látnak a tükörben, mint a valóság: sok fiatal még akkor is kövérnek találja magát, amikor az éhezéstől már az izmokat bontja le a szervezetük, míg mások nem érzékelik saját túlsúlyukat.

Koleszterinszint és a testképzavar

Mahbubur Rahmannak és munkacsoportjának korábbi tanulmányában - amely az Obstetrics & Gynecology című folyóiratban jelent meg - több ezer egészséges nő adatait dolgozták fel. A vizsgálatban szereplő csaknem minden negyedik túlsúlyos nő teljesen megfelelő testalkatúnak véli magát. Ezzel szemben a tökéletes testtömegindexűek 16 százaléka úgy látja, hogy elhízott.

Az afro-amerikaiak hajlamosabbak arra, hogy súlyukat alábecsüljék, mint a fehérbőrű nők, akik inkább súlyosabbnak érzik magukat. A kutatók szerint a kövéredő társadalomban, ha az emberek mind több kövéret látnak maguk körül, annál könnyebben torzul a testképük önmagukra vonatkozóan is a felsőbb súlyarányok irányában.

Rahman és munkatársai újabb vizsgálatuk eredményeit az Amerikai Hipertónia Társaság kongresszusán ismertették. Előző tanulmányuk folytatásaként a nagy amerikai táplálkozási és egészségügyi statisztikából emelték ki az 1999-2008 között szereplő 16-49 éves elhízott nők adatait - testtömegindex, családi állapot, iskolázottság, életmód, valamint a saját testükről alkotott kép.

A laborleletek tanúsága szerint az önmagukat tévesen megítélők "rossz" (LDL) koleszterinszintje 47 százalékkal gyakrabban magasabb, mint az egészséges testképpel rendelkezőknek. A kóros érték a vérzsírok többi részére is vonatkozott.

"Fontos az embereket ráébreszteni arra, hogy hamis testképet látnak, ha ez bizonyítható, mert ezzel súlyos szövődményeket lehet megelőzni" - hangsúlyozta a munkacsoport vezetője.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához