Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Tudta, hogy az ételek is hozzájárulhatnak a depresszív hangulathoz?

szorongás

A szorongásos tünetekkel küzdők számára a bélflóra normalizálása, kiegyensúlyozottabbá tétele is megoldást jelenthet, ráadásul ezt a pozitív hatást viszonylag könnyen el is lehet érni a megfelelő ételek fogyasztásával.

A szorongásos tünetek nagyon gyakoriak, az emberek mintegy 30-34 százaléka megtapasztalja ezeket élete során legalább egyszer. Sokszor mentális betegségeket kísérnek, de azoknál is jelentkezhetnek, akik nagyobb stressznek vannak kitéve. A szorongás csökkenthető gyógyszerek, illetve pszichoterápia segítségével, ám az előbbitől sokan ódzkodnak, míg az utóbbi esetében hosszabb idő is szükséges az eredményekhez.

A bélflóra és az agy kapcsolata

Az elmúlt időszakban azonban egyre több kutatás foglalkozik a bélflórának az agyműködésre gyakorolt hatásaival. A bélflóra tulajdonképpen a bélrendszerben található mikroorganizmusok, hasznos baktériumok összességét jelenti, melynek számos fontos funkciója van, többek között az immunrendszer és az anyagcsere működésében töltenek be nélkülözhetetlen szerepet, de bizonyos tápanyagok, vitaminok előállítása is ezeknek a mikroorganizmusoknak a feladata.

A General Psychiatry című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerzői szerint a szorongásos tüneteket is sikerrel lehetne kezelni a bélflóra helyreállításával. A shanghai Jiao Tong University orvostudományi karának kutatói összesen 21 vizsgálat eredményeit hasonlították össze, melyekben összesen 1503 ember vett részt. A tanulmányok közül 11-ben találtak bizonyítékokat arra, hogy a bélflóra „szabályozása”, normalizálása hatékonyan csökkenthette a szorongásos tüneteket. Ezek egy része a tejsav-és bifidobakrériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását propagálta, a többi viszont nem elsősorban ezekre az ételekre koncentrált, hanem más módon változtatta meg az étrendet (vagyis, csökkentette bizonyos, rosszul felszívódó, kellemetlen tüneteket is okozó szénhidrátok mennyiségét). Ráadásul minimális volt a mellékhatások száma, csak négy vizsgálatban számoltak be enyhe mértékű mellékhatásokról, például hasmenésről vagy szájszárazságról.

A bélben található baktériumok számára az energiát az elfogyasztott ételek biztosítják. Ha megváltoztatjuk az étrendet, közvetlenül is hatni tudunk a bélflórára” – olvasható a tanulmányban.

A szerzők azt is kiemelték, hogy bár további vizsgálatokra is szükség van, de egyre több és több kutatás ismeri fel, mennyire fontos szerepet játszik a bélflóra az egészségünk esetében, mégis, meglepően kevesen tulajdonítanak megfelelő jelentőséget az étrendnek a mindennapokban.

Belünkben van a második agyunk - olvasson tovább!

Milyen ételektől javulhat a szorongás?

A szakemberek szerint nem elég csak a „jó” baktériumokat pótolni (pl. tejsav-és bifidobaktériumokat tartalmazó étrend-kiegészítőkön, vagy fermentált élelmiszereken, így savanyú káposztán vagy joghurton keresztül), hanem emellett csökkenteni kell bizonyos ételek fogyasztását is, mert ezek kellemetlen tüneteket, például puffadást, hasfájást okozhatnak az arra érzékenyeknél. Ezek közé tartoznak többek között a magas cukortartalmú gyümölcsök, a gabonafélék, a hagyma és a fokhagyma.

Avokádó: az egészséges test és éles ész zöldsége

forrás: sciencedaily

Forrás: egeszsegkalauz.hu