Ezeket látta már?

Visszeres láb és lábszárfekély: erre kell vigyázni, hogy megelőzze a bajt!

lab_kotozes

Fájdalmas, nehezen gyógyul és nemcsak az életminőségen ront, hanem az egész szervezet számára veszélyt jelent a lábszárfekély, amely megfertőzhet más testrészt is.

A lábszárfekély a belboka területén jelenik meg és krónikus vénás betegségek legsúlyosabb formája. A betegség, amely összefüggésben van a vénák keringési rendellenességével, körültekintő ellátást igényel.

A lábszárfekély kialakulása

A betegek kórelőzményében évek, évtizedek óta fennálló visszértágulat, érszűkület, esetleg többszöri visszérműtét, mélyvénás trombózis és a lábszár alsó harmadában megjelenő, fokozatos terjedést mutató bőrelváltozások szerepelhetnek. Ha az érintett terület fokozottan elszíneződött, majd elfehéredik, a bőr alatti kötőszövet megvastagszik, esetleg gennyedzik, a lábszár megduzzad és fáj, nagy eséllyel lábszárfekélyről beszélhetünk.

Elsősorban a középkorú és idős korosztály betegsége, a hazai lakosság 1%-a szenved tőle. Veszélyeztetettek közé soroljuk, akiknek érelmeszesedés miatt gyenge a keringésük, véralvadási zavarokkal küzdenek, a cukorbetegeket, alkoholistákat, veseelégtelenséggel, magas vérnyomással küzdőket és a dohányosokat. A lábszárfekélyek 90%-a vénás keringési elégtelenség miatt alakul ki.

"Ha egy seb hat hét múltán sem gyógyul, fennáll a veszélye, hogy fekély alakult ki. A legfontosabb egy komplex érsebészeti kivizsgálás elvégzése, majd a megtalált érelváltozások katéteres műtéti korrekciójára, illetve a sebek, a sebkörnyék megtisztítására, fertőtlenítésére van szükség. A sebészeti eljárást ki kell egészíteni gyógyszeres, majd kompressziós kezeléssel" – mondta Dr. Szabó Attila Ph.D. érsebész.

Lézersugarat a sebre

Új lehetőség a helyi sebkezelésben a lézer alkalmazása, amellyel a sebtisztítást végzik el: a sugár a sebet felületesen rétegről rétegre megtisztítja, fertőtleníti, a szövetek regenerációját gyorsítja, így a modern kötszerekkel együtt alkalmazva meglepően gyors gyógyulást eredményez. A sebet azonban, orvosi útmutatás mellett, otthon is tisztítani kell, így a higiénia és a kötés rendszeres cserélése kulcskérdés a fekély megfelelő gyógyulásában. A legkisebb sebekkel, kóros bőrelváltozásokkal azonnal forduljon orvoshoz!

Öt tanács, hogy elkerülje a lábszárfekélyt:

  1. Szokjon le a dohányzásról!
  2. Mozogjon rendszeresen, legalább hetente háromszor félórát!
  3. Igyon sok folyadékot, lehetőség szerint vizet, fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt!
  4. Viseljen kényelmes cipőt és a lábszárakat nem szorító ruhaneműt!
  5. Figyeljen oda a vérnyomására és a vérzsír (koleszterin) értékére!

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan fordítható vissza a prediabétesz? Az orvosok elmagyarázzák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához