Segítség a leggyakoribb sportsérüléseknél

#csonttörés #izomfájdalom #ízületi betegségek
2017.07.06. Módosítva: 2017.07.06.
Segítség a leggyakoribb sportsérüléseknél

Nyáron, a jó idő és a szabadságok alatt egyre többen kezdenek edzeni, kirándulni, akár könnyű fizikai munkát végezni. Ezért aztán gyakoribbak a sportsérülések és az esések is, amelyekre azonban dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint van hatékony segítség.

Íme, a legsérülékenyebb ízületeink

- Csukló

Amikor megbotlunk, ösztönösen magunk elé kapjuk a kezünket, hogy az esés erejét tompítsuk. Így viszont a kezünkre esünk, és könnyen megsérülhet a csuklónk. A leggyakoribb sérülések az ínszalag rándulása és a hüvelykujj alatti sajkacsont repedése vagy törése. Kicsit feljebb haladva a karon, az orsócsont törés is gyakran előfordul. A csuklósérülések szempontjából legnagyobb rizikót jelentő sportoknál, így például a röplabdázásnál, tollaslabdázásnál, görkorcsolyázásnál, gördeszkázásnál, küzdősportoknál viseljünk csuklóvédőt.

- Váll

A váll esetében gyakori a ficam, és előfordulhat az úgynevezett rotátorköpeny sérülése is, amely négy kisebb, a vállízület rögzítését szolgáló izmot foglal magába. Mielőtt a váll izmait erősen megmozgató sportba kezdenénk – például tenisz, röp-, kézi- és vízilabda –, feltétlenül erősíteni kell a vállizomzatot.

A sérülések megelőzése érdekében szánjunk időt a bemelegítésre Forrás: EgészségKalauz

- Térd

A térdízületet rendkívül sok trauma érheti. Leggyakoribb a meniszkuszok sérülése, vagyis annak a két "párnának" a szakadása, amelyeknek legfontosabb feladata az ütközés csillapítása. A kisebb szakadások 3-6 hét alatt meggyógyulhatnak, súlyosabb esetben azonban műtétre lehet szükség. Röp- és kézilabdánál, illetve télen a síelésnél különösen elővigyázatosnak kell lenni.

- Boka

A boka ízülete nagy terhelésnek van kitéve, hiszen egész testsúlyunkat hordozza. A ránduláshoz egyetlen rossz lépés, vagy elnézett lépcsőfok is elég. Ilyenkor az oldalsó ínszalag húzódik meg, súlyosabb esetben akár el is szakadhat. A nyári foci, a kosárlabdázás és röplabdázás különösen megnövelik a bokasérülések rizikóját.

3 tanács, hogy megússzuk az edzés közbeni sérüléseket

  1. Legyünk észnél! Ha izomlázunk van, inkább ússzunk (bár vállsérülés esetén ez nem ajánlott) vagy keressünk egy kevésbé megterhelő mozgásformát!
  2. Mindig szánjuk időt a bemelegítésre és a nyújtásra, így kisebb a sérülésveszély és elejét vehetjük az izomláznak is.
  3. Ha túledzés miatt vannak fájdalmaink, fokozzuk a vérkeringést, mert ezzel felgyorsíthatjuk a regenerációt. Ilyenkor jön legjobban a szauna és a masszázs, de csak akkor, ha nincs akut sérülésünk. Ha mégis van, eleinte csak pihentessük és polcoljuk fel a sérült végtagot, és rövid időszakokban jegeljük.

Néha csak fáj, de előfordul komolyabb sérülés is... Olvasson tovább!

Hatékony megoldás: hogy ne menjen tönkre a nyár

Azoknak, akik hatékony megoldásra vágynak és gyorsan szeretnének túllendülni a sérülés okozta állapoton, tovább sportolnának, vagy csak élveznék a nyarat, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket.

- Természetes hatóanyagokat alkalmazó terápia például az orvosi kollagén kúra, amely tulajdonképpen egy injekció-sorozat. Az alkalmazott ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak az ízületi fájdalmak, sérülések esetén. A készítményeket testtáj és a fájdalom jellege szerint fejlesztették ki, így hatékonyabb, specifikus terápiát tudnak nyújtani – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – A sérülések típusa szerint jól beválhat még a mágneses terápia, a lökéshullám terápia, illetve fontos lehet a sérülékeny ízület környéki izmok megerősítése gyógytornával.

Forrás: Fájdalomközpont

Forrás: EgészségKalauz