Ezeket látta már?

Meniszkusz sérülés

2010.08.24. Módosítva: 2015.11.04.

A meniszkuszok a térdízületekben található C-alakú porcok. A körív nyitott vége a térdízületben a másik meniszkusz irányába mutat. A meniszkuszok segítenek a térdízület stabilitásának megteremtésében, általuk a combcsont ízületi feje jobban illeszkedik a sípcsont kettős térízületi vápájába. A meniszkuszok önálló vérellátása nincs, sejtjei táplálékot és oxigént a térdízületi folyadékból kapnak. Az önálló vérellátás hiánya egyben a rossz gyógyulási hajlamot is jelenti. Amennyiben a meniszkusz sérül, a sérülés helyén sejt- és érdús sarjszövet, majd rugalmatlan hegszövet alakul ki. A meniszkuszok számos mikrosérüléseket szenvednek el az élet folyamán. A mikrosérülések helyét elfoglaló hegszövet könnyen szakad, így a mikrosérülések egy kritikus „tömegénél” a meniszkuszok szakadása apró erőbehatásra is bekövetkezhet.

A meniszkusz sérülés előfordulása

Meniszkusz sérülés

A meniszkusz sérüléseivel, a gyermekkort kivéve, valamennyi korosztálynál találkozhatunk. A gyakoriság a csúcsot korai felnőttkorban éri el – a gyakoriság ui. egyenes arányban áll a fizikai megterheléssel, így a meniszkusz sérülése is "sportolókorban" a leggyakoribb. A betegség valódi gyakoriságáról, a sok tünetszegény eset miatt, nincsenek pontos információink. Annyi bizonyos, hogy évente mintegy 2.500 esetben végeznek műtétet meniszkusz szakadás miatt

A meniszkusz sérülés okai

A meniszkuszok szakadása jellemzően sportolók sérülése. Különösen azok a sportok veszélyesek, melyeknél a térdre csavaró erős hatnak. Ilyen pl. a kézilabda, labdarúgás, tenisz, stb. Ezeknél gyakran előfordul, hogy a törzs már fordul, de a talp még tapad a padlóhoz. Ilyenkor a térdízületet jelentős csavaró irányú erőbehatás éri.

A sérülésre hajlamosítanak bizonyos foglalkozások is. Főként azok a szakmák, melyeket a térd maximális behajlítása mellett kell végezni (pl. padlóburkoló).

A térdízület vápáinak egyenetlen terhelése szintén fontos hajlamosító tényez (pl. X-láb, O-láb, térdízület felszínének egyenetlensége pl. baleset után, stb.)

A térd belső ízületi vápájában található az ún. mediális, a külső vápájában a laterális meniszkusz. A mediálisban sokkal gyakoribb a sérülés.

A meniszkusz sérülés tünetei

A legfontosabb tünet a fájdalom, ami legerősebben a térd forgatásakor jelentkezik. Az ízület ilyenkor nyomásra is érzékeny.

Az ízület mozgásának akadályozottsága drámai hirtelenséggel, egy "rossz mozdulatra" következik be. Az ízület 140-150 fokban behajlított és ebben a helyzetben fixált. Az ízületi tokban rendszerint folyadékgyülem keletkezik, mely jellemzően savós, de lehet akár véres is.

A meniszkuszok elhasználtságának figyelmeztető jele az ízület ropogása, mely a térd mozgatásakor jól tapintható, esetleg hallható is.

A meniszkusz sérülés lefolyása

A meniszkusz szakadása azonnali műtéti beavatkozást igényel. A műtétet követően rehabilitációs torna következik, mellyel funkcionálisan végleges gyógyulás érhető el.

A meniszkusz sérülés diagnózisa

A hagyományos kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot ma már sehol sem végzik. Az ultrahang vizsgálat nagyon nagy gyakorlatot igényel és nagy a tévedés kockázata. Ezért a ma legáltalánosabban elfogadott vizsgálómódszerek a nagy felbontóképességű képalkotó eljárások (CT, MRI). Ezekkel teljesen azonos értékű a térdízület optikai eszközzel történő megtekintése (artroszkópia), mellyel egyúttal a szükséges műtét is elvégezhető.

A meniszkusz sérülés terápiája

A meniszkusz sérülés gyógyítása a műtét, melynek lényege a sérült porcszakasz eltávolítása. Ezt leggyakrabban artroszkóppal végzik, de olykor sebészi nagyfeltárásra is szükség lehet – főként akkor, ha az ízületnek többféle sérülése feltételezhető, melynek során az ízületi felszín egyenletessége forog kockán.

Szövődménymentes esetben, artroszkópos műtét után a beteg már két nap múlva járhat, és elkezdheti a sportolást is – természetesen az indokolt tempóban és a térdízület maximális megkímélésével. Teljes gyógyulás, ami után a beteg dolgozhat, sportolhat, legtöbbször 2-3 hetet vesz igénybe.

A meniszkusz sérülés megelőzése

Azok a sportok, ahol nem kell a sportolónak a saját testsúlyát tartania (úszás, kerékpár, evezés, stb.) lényegében veszélytelenek a meniszkuszokra. Ezért szinte minden, térdízületre veszélyes sport mellett célszerű kiegészítő sportot végezni, mellyel a comb izmai megerősödnek, és szilárd támaszt biztosítanak a térdízületeknek. A szakadás megelőzése érdekében fontos az ortopédiai vizsgálat már a figyelmeztető jelek (pl. ízületi fájdalom, ropogás, stb.) megjelenésekor.

Egyéb tudnivalók a meniszkusz sérülésekről

Olykor előfordul, hogy a meniszkuszokből apró részek szakadoznak le, melyek elmeszesednek és vándorolnak az ízületi folyadékkal. Ezeket nevezzük "ízületi egereknek", melyek a térdízületbe beékelődve meniszkusz sérülés nélkül is a mozgás fájdalmas elakadását okozhatják. A megoldás itt is a műtét.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához