Ezeket látta már?

Ínszalagszakadás

2010.11.30. Módosítva: 2015.11.04.

Az ínszalagok szerepe, hogy az ízületek stabilitását fokozzák, az izmokat az ízületekhez rögzítsék. Az ínszalagok sérülése középkorú vagy idős férfiakban fordul elő, általában trauma, rossz mozdulat következménye. Fiatalokban az izom szakadása korábban jelentkezik, mint a hozzá tartozó ín szakadása.

Az ínszalagszakadás okai

Ínszalagszakadás

A szalagok baleset, rossz mozdulat esetén részben vagy egészben elszakadhatnak, illetve szerkezetük a folytonosság megszakadása nélkül is sérülhet, a nagymértékű megnyúlás miatt. A szalagsérülések általában jól meghatározható traumához, egy rosszul sikerült mozdulathoz köthetők. Egyes esetekben a sérülés hanggal is jár. Kísérő sérülésként lehet ficam, rándulás vagy csonttörés is.

Az ínszalagszakadás tünetei

Alapvető tünete az erős fájdalom. Mivel a szakadás hirtelen következik be, a fájdalom megjelenése is robbanásszerű. Az érintett végtag mozgatása nem, vagy csak korlátozottan lehetséges. Mivel az inaknak az a szerepe, hogy az izmokat a helyükön rögzítsék, ínszalag szakadáskor az érintett izom formája megváltozik, akár az is előfordulhat, hogy egy görcsös területként tapintható. A sérülést duzzanat, fájdalom, esetleg vérömleny kialakulása, kényszertartás jelzi.

Az ínszalagszakadás differenciáldiagnózisa

Egy sor egyéb traumatológiai kórképnek is hasonlóak a tünetei (izomszakadás, izomhúzódás, ínszalaghúzódás, rándulás, ficam, csonttörés), ám a szükséges kezelés módja az eltérő esetekben más és más. Ahhoz, hogy a sérülésnek legmegfelelőbb terápia kerüljön sorra, pontos diagnózis szükséges, amit csak orvosi vizsgálat és képalkotó eljárások határozhatnak meg.

Az ínszalagszakadás diagnózisa

Az orvosi vizsgálat általában traumatológián történik. A vizsgáló orvos anamnézist vesz fel, majd a sérült testtáj megtekintése után speciális mozdulatok segítségével igyekszik feltérképezni az ízület mozgathatóságának korlátait. Ennek során különböző helyzetekbe hozza a sérült testrészt, s figyeli az esetleges látható elmozdulásokat, vagy a fájdalom jellegének változását. A képalkotó vizsgálatok esszenciálisak a szalagsérülések gyanújakor. Leginkább röntgen- és/vagy ultrahang vizsgálatokra kerül sor, de bonyolult esetben mágneses rezonanciás (MR), computer tomographiás (CT) vizsgálatok lehetnek szükségesek.

Az ínszalagszakadás kezelése

A teljes ínszalagszakadással mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert pihentetéstől gyógyulás nem várható. A kezelés mindig a sérülés típusától és annak mértékétől függ. Enyhe esetekben elegendő a konzervatív terápia, vagyis a sérült végtag nyugalomba helyezése, felpolcolása, fájdalomcsillapítás. Előfordulhat, hogy a sérült végtag gipszkötés vagy más külső rögzítő eszköz segítségével való rögzítése szükséges. Súlyos esetekben műtéti kezelés válik szükségessé.

Az ínszalagszakadás kimenetele

A kezelési változatokat minden esetben hosszabb-rövidebb ideig tartó gyógytorna követi. Ennek célja az ízület funkciójának minél teljesebb helyreállítása, a későbbi mozgáskorlátozottság megelőzése.

forrás: Mark H. Beers, MD: MSD Orvosi kézikönyv a családban, emedicine.com

Forrás: EgészségKalauz