Ezeket látta már?

Szabad-e kávét innia édesanyámnak, ha zöldhályogja van? Az orvos válaszol

glaukóma, zöldhályog, szembetegség, rossz látás

Sok mindent nem mondanak, hogy mit szabad, mit nem egy glaukómás betegnek.

"Tisztelt Orvosok! Édesanyám (58) glaukomás, más betegségről nem tudunk. Sok mindent nem mondanak, hogy mit szabad, mit nem. Azt szeretném kérdezni, hogy a kávézás vagy dohányzás befolyásolhatja-e negatív irányba az állapotát? Szemcseppekkel kezelik, műtétre vár. Válaszukat köszönöm."

Az orvos válasza:

Kedves kérdező! A kávéval nincs gond, a dohányzással viszont annál inkább. Ugyanis a glaucoma a perifériás látóteret teszi tönkre. A dohányzás pedig nagy rizikót jelent az időskori maculadegeneráció kialakulása szempontjából, ez utóbbi a centrális látóteret veszélyezteti. A kettő együtt nagyon rossz kombináció.

A zöldhályog tünetei

A szemben "mélyen” érzett, a szem körüli csontokban megjelenő illetve a “ szem mögött” jelentkező fájdalom általában komoly betegség jele, és mindenképpen érdemi szemorvosi vizsgálatot igényel. A magas szemnyomás az érintett szemben vagy szemekben okoz tompa, de erős fájdalmat. Ez általában zöldhályog (glaukóma) következtében lép fel. Csak egyik (bár kiemelten fontos) típusa a hevenyen kialakuló zárt zugú glaukóma (glaukómás roham), mely azonnali ellátást igényel.

Jellemzői a jelentős szemfájdalom, a szem körüli területek fájdalma, az érintett szem vörössége, a látás megromlása, homályossá válása, a fényforrás körül szivárványszínű karika látása, a hányinger, általános gyengeség, elesettség. Ilyen tünetek esetén azonnali szemorvosi vizsgákat szükséges a diagnózis felállításához.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szemdaganat: ha ilyen pöttyöt lát a szemén, azonnal forduljon orvoshoz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szemdaganat

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához