Ezeket látta már?

Ha kontaktlencsét visel, erre nagyon figyeljen nyáron!

kontaktlencse

A rémhírek ellenére a kontaktlencsék nem olvadnak meg meleg időben, ám a lencseviselés élményét mégis befolyásolhatja a hőség.

Hogyan befolyásolja a meleg időjárás a kontaktlencséket?

„Alapvetően a kontaktlencse szerkezetét a nyári magas hőmérséklet nem befolyásolja, meleg időben tulajdonképpen a különböző külső hatások azok, melyek csökkentik a komfortérzetet lencseviselés során. Például forró napokon a lencsék hajlamosabbak a gyors kiszáradásra. Ennek az az oka, hogy a hő elpárologtatja a könnyfilm jelentős részét, ami nedvesen tartja a szemfelszínt és ezzel együtt a kontaktlencsét is. Ezért akár a vízparton, akár a hegyekben töltjük a szabadságunkat, gondoskodjunk szemünk folyamatos hidratálásáról. Használjunk megfelelő összetételű, tartósítószer-mentes műkönnyet!” – figyelmeztet Dr. Bíró Bettina a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Kontaktlencsét viselek, és víz ment a szemembe! Mit tegyek?

Vízparti nyaralásnál a kontaktlencsét viselők pontosan tudják, milyen elővigyázatosnak kell lenni, hiszen fürdőzés vagy vízi sportok közben a lencsék könnyen elmozdulhatnak, valamint az esetlegesen szembe kerülő nagyobb mennyiségű víz – ami lássuk be, vízparti nyaralás esetén nem egy ritka szituáció – könnyen ki is moshatja a lencséket a helyükről. Lencsénk elvesztése kifejezetten kellemetlen helyzeteket szülhet, azonban van ennél veszélyesebb eset is! A víz komoly kockázatot jelenthet a kontaktlencse-viselők számára, ha a lencse alá kerül. Ebben az esetben érdemes rögtön kivenni és megtisztítani a megfelelő folyadékkal.

A lencsék nagyon gyorsan felszívják a folyadékot, és a vízben előforduló kórokozók, baktériumok ilyenkor a szemfelszín és a lencse közé kerülhetnek, mely fertőzést, gyulladást okozhat a szemen. Abban az esetben, ha nyáron sem szeretnénk lemondani a kontaktlencse által nyújtott kényelemről, akkor inkább napi lencse használatát javasoljuk. „Hosszabb utazás esetén mindig érdemes magunknál pótlencsét tartani, arra az esetre, ha az éppen viselt lencse megsérülne, elszakadna vagy elhagynánk a vízben! Így nem fordulhat elő, hogy homályos emlékeink maradnak a nyaralásról. Ugyanezen okból szemüveg is mindig legyen nálunk. A szemnek a nap végére szüksége van pihenésre! Általában a szemész szakemberek maximum 8-10 óra kontaktlencse-viselést ajánlanak egy napra, amit sajnos sokan nem tartanak be” – magyarázza Dr. Bíró Bettina.

Olvasson tovább! Tényleg van látásjavító hatása a sárgarépának? Orvos válaszol

Nem csak a víztől kell védeni a szemünket nyáron! UV védelem kontaktlencséseknek!

„Manapság már elérhetőek olyan kontaktlencsék, melyek UV-védelemmel vannak ellátva. Mindazonáltal továbbra is fontos, hogy 100%-os UVA és UVB védelemmel rendelkező napszemüveget viseljünk a fokozott biztonság érdekében. Az UV védelem elengedhetetlen a szem egészségének megőrzéséhez, bizonyos szembetegségek, mint például az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog, megelőzésében” – mondja Dr. Bíró Bettina.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához