Háromszor többen vakulunk meg 2050-re?

#szembetegség #szürkehályog #vakság
2017.08.07. Módosítva: 2017.08.07.

Háromszorosára, nagyjából 115 millióra nő a vakok szám 2050-re, ami egyértelműen a világ népességének növekedése és öregedése nyomán lehetséges. Miért lehet ez mégis pozitív sokak számára?

A The Lancet Global Health folyóiratban közölt adatok alapján a következő 33 évben mintegy megháromszorozódik majd várhatóan azoknak a száma, akiknek legalább mérsékelt látáskárosodásuk van.

Ők azok, akik se szemüveggel, se kontaktlencsével és műtéti úton sem tudják korrigálni látásukat. A kutatók szerint a látásromlásban leginkább az afrikai és ázsiai népesség érintett.

A legtöbb látáskárosodottat az idősebb korosztályban diagnosztizálják Forrás: EgészségKalauz

Kevesebb komolyabb károsodás, mégis több beteg?

A 188 ország adataira kiterjedő vizsgálat megállapította, hogy az egyes populációra jutó vakok száma 0,75 százalékról 0,48 százalékra csökkent az utóbbi 25 évben, illetve ezzel párhuzamosan a komolyabb látáskárosodások száma is 3,83%-ról 2,9%-ra csökkent. Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy a közelmúltban komoly egészségügyi fejlesztések történtek, például a szürkehályog műtétek.

Öregebb népesség = több látáskárosodott ember

A világ népességének növekedése és öregedése ugyanakkor azt is jelenti, hogy a nyers számok tovább nőnek, hiszen a látási problémák többsége idős korban jelentkezik.

Mi az a szürkehályog, és miért veszélyes? Tudja meg!

Így a kutatók szerint magától értetődik, hogy globális, regionális és országos fejlesztésekre van szükség annak érdekében, hogy hatékonyabban kezelhessék a betegeket.

Ezek ráadásul minden esetben befektetések, hiszen javul az életminőség, amely haszonnal is járhat, hiszen az embereknek nem kell felmondaniuk, kisebb eséllyel lesznek leszázalékolva.

Forrás:MTI

Forrás: EgészségKalauz