Ezeket látta már?

MOK: 4500 orvos helyezte letétbe szerződése felmondását

orvos, telemedicina

A MOK elnöke azt is elmondta, mikor élesedhetnek a felmondások.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a hvg360-nak úgy fogalmazott, hogy Takács Péter államtitkár csak terelt, amikor a szervezet szakmai kifogásaikra reagált.

Parázs vita a MOK és a BM között

Ahogy az EgészségKalauz már korábban már beszámolt arról, hogy a hétvégén a MOK küldöttgyűlést tartott, hogy ott eldöntsék, milyen módon tudnak tenni a magyar betegek helyzetének jelentős romlása és az orvosok kiszámíthatatlan munkakörülményei ellen.

"A MOK az egészségügyi rendszer hibáinak állandó foltozgatását, a látszatmegoldásokat nem tartja járható útnak. Az egészségügy további leépülésének megállítása és a folyamat visszafordítása érdekében a MOK rövid és hosszú távú cselekvési javaslatokat fogalmazott meg" - olvasható a MOK oldalán.

A MOK a küldöttgyűlésen csaknem egyhangúlag megszavazta az alábbiakat:

  • a háziorvosok ne írják alá új ügyeleti szerződéseiket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását
  • a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe.

Ennek hatására az Országos Mentőszolgálat és a Belügyminisztérium közös sajtótájékoztatót szervezett vasárnapra, amelyen Takács Péter egészségügyi államtitkár többek között azt is megjegyezte, hogy az orvosi kamara nyomásgyakorlása a betegbiztonságot veszélyezteti.

4500 orvos helyezte letétbe a szerződése felmondását

Ha a MOK követelései nem teljesülnek, élesednek a felmondások. A kamarai elnök hozzátette, hogy előzetes anonim felmérésük szerint 4500 orvos jelezte, hogy kész letétbe helyezni szerződése felmondását.

Kincses Gyula ugyanakkor hozzátette, hogy szűk a mozgásterük, mert ők nem akarják veszélyeztetni a betegellátást. Az orvosoknak nem az ellátórendszer átalakításával, hanem a kormány módszerével, stílusával, és kapkodásával van problémájuk. Hogy például hirtelen másnappal jelentik be a változásokat, amit később érdemi egyeztetés nélkül egyszer csak korrigálnak.

Az orvosok azért nem akarnak sztrájkolni, mert az az orvosi léttel ellentétes lenne, de megfontolnak minden kulturált megoldást, amelyekkel céljaikat elérhetik. Kincses megjegyezte, érdemes lett volna elfogadni a módosító javaslataikat, vagy legalább érdemben tárgyalni azokról, mert a kormánynak az egészségügy átalakításához partnereket kellene találnia.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem csak az elit gyógyulhat magánkórházakban - ez a tagság megkönnyítheti az életét

Forrás: HVG
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához