Ezeket látta már?

Napérzékenység és szürkehályog-kockázat

A napérzékenységet fokozó terápia és a napsugarak közösen fokozzák a szürkehályog kockázatát. Azok a gyógyszerek, melyek fokozzák a napsugarakkal szembeni érzékenységet, napfény hatására növelik a korral összefüggésben kialakuló szürkehályog (orvosi szóval: katarakta) kialakulásának valószínűségét – olvasható az Archives of Ophthalmology augusztusban megjelenő számában.

A kor mellett a katarakta számos kockázati tényezőjét leírták már (dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás). A napfény ultraibolya-B tartománya (UV-B) szintén kérgi kataraktához vezet, melyből első körben lencsehomály tapasztalható. Néhány szájon át, vagy injekcióban adagolható gyógyszer növeli a nappal szembeni érzékenységet, ezáltal fokozva a bőrben a nap okozta károsodás veszélyét.

Napérzékenység és szürkehályog-kockázat

Barbara E. K. Klein, és a Wisconsini Egyetem kutatói megállapították, hogy ezek szerek a katarakta kialakulásához is hozzájárulnak. Munkájuk során 4926 önkéntest tanulmányoztak, akik 1988 és 1990 között kerültek először felvételre. A vizsgálatban fontos faktor volt a lakóhely, illetve annak változásai, hogy kalkulálni lehessen az egyének UV-B terhelését. A résztvevők számot adtak alkalmazott gyógyszereikről (diuretikumok, antidepresszánsok, antibiotikumok és fájdalomcsillapítók), melyekről ismert, hogy fokozzák a nappal szembeni érzékenységet.

A 15 éves átlagos követési idő alatt a katarakta kialakulása nem mutatott összefüggést az UV-B-expozícióval önállóan, azonban súlyozva nem, kor, alkalmazott gyógyszer szerint már kimutatható volt az UV-B ilyen irányú hatása. A szerzők magyarázata szerint "a szem külső rétege hasonló összetevőket tartalmaz, mint a bőr, és a gyógyszerekben lévő kemikáliák mindkét területen hasonló módon csökkentik a nappal szembeni védekező készséget".

A kutatók vizsgálat más populációkra való kiterjesztését tervezik, ezen túlmenően pedig az egyes területeken a nappal szemben érzékenyítő hatású gyógyszerek elterjedtségét is górcső alá vonnák.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához