Ezeket látta már?

Aki többet iszik - többet nyúl amfetaminhoz is?

Aki többet iszik, könnyebben nyúl az amfetaminokhoz. Egy új tanulmány szerint, azok, akik több alkoholt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel használnak amfetaminokat is, azaz olyan stimuláló szereket, amelyek növelik az ember energiáját és koncentrálóképességét.

Amerikai kutatók harminchárom önkéntessel végeztek kísérletet, amely során két csoportra osztották őket aszerint, hogy több vagy kevesebb alkoholt fogyasztanak, majd mindegyikőjüket megkínálták alacsony (8-10 mg) és magas (16-20 mg) dózisú amfetaminnal is.

Aki többet iszik - többet nyúl amfetaminhoz is?

Az első adag után a részvevők - ha megoldottak egy számítógépes feladatot - további kapszulákat is kaphattak, olyanokat, amelyek az előző adag 12,5 százalékát tartalmazták.

A magas dózisú amfetamin, mind az alacsony, mind a mérsékelt alkoholfogyasztók között növelte a drogfogyasztás iránti vágyat, de az alacsony dózisú csak a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztókban. A rendszeresebben ivók a számítógépes feladatokat is elvégezték, hogy megkaphassák a magas dózisú amfetamint.

Ez az eredmény arra utal, hogy az erősebb alkoholfogyasztás nyitottabbá teszi az egyént az olyan stimuláló szerek felé, mint az amfetaminok – számolt be a tapasztalatokról Craig R. Rush, a tanulmány szerzője, a Kentucky Egyetem professzora.

Ahhoz azonban, hogy az ivás és a stimulánsok használata közötti összefüggéseket jobban megértsük, a szakemberek szerint még további kutatásokra van szükség.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához