Ezeket látta már?

Hogyan alakul ki a függőség?

alkohol, függőség

Milyen változások következnek be a szervezetünkben és az agyunkban a függőséghez vezető úton?

Az addiktív betegségek összetettek, és gyakran járnak bizonyos agyi területeket érintő változásokkal. A szenvedélybetegségek során az agy stresszért, öröm- és jutalmazásérzet kialakulásáért és önkontrollért felelős része hosszútávú változásokon mehet keresztül. Ezzel folyamatosan befolyásolja a függőség mértékét, a függőség tárgyától való tartózkodás nehézségeit és tulajdonképpen az érintett mindennapi életét.

A függőség kialakulása

A kábítószer-használat és a függőséget okozó viselkedés is önkéntes, mindenkinek a saját döntése, hogy kipróbál-e valamit. Ugyanakkor ennek rendszeres alkalmazása miatt változás történhet bizonyos agyi területeken, ami után az agy egészséges állapotának visszaállítása hosszú időbe telhet.

Az átlag ember agyának jutalmazási rendszere úgy működik, hogy örömöt vált ki belőle az, amikor valamilyen pozitív hétköznapi esemény történik vele. Például egy kis testmozgás, családdal való időtöltés, finom étel elfogyasztása. Ez a folyamat arra ösztönzi az illetőt, hogy újra és újra megismételje ezeket a dolgokat, hiszen akkor ismételten tapasztalni fogja ugyanazt a pozitív érzést.

Ezzel szemben a szenvedélybetegeknél egy bizonyos anyag vagy tevékenység átveszi a pozitív érzést kiváltó dolog szerepét, és fokozza a késztetést arra, hogy egyre többet fogyasszon vagy egyre többször ismételjen meg valamit ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérje, mint előző alkalommal. Vagyis egy függőségi zavar egyre kevésbé okoz ugyanolyan jutalmazó érzést, mint korábban, emellett az addikció tárgyának hanyagolása kellemetlen elvonási tüneteket eredményezhet. Az illető gyakran azon kapja magát, hogy csak azért használja a szert, hogy a megvonásból adódó panaszokat elkerülje, és “normálisan” érezze magát.

Az alkohol és a kábítószer hatása az agyra

Az alkohol és a kábítószerek által kiváltott tompaság károsíthatja a frontális lebeny működését, ami a döntéshozatalt és annak végrehajtását irányítja. Az agy ezen részének kéne figyelmeztetnie az illetőt az előbb említett viselkedés káros következményeire, de a függőség rontja ezt a funkciót. Az addiktív rendellenesség kialakulásáért tehát ez a mechanizmus tehető felelőssé, illetve emellett a függőség kockázati tényezői is fontos szerepet vállalnak.

Erős függőséget okozó szerek

Lényeges dolog, hogy pontosan milyen szert fogyaszt valaki, ugyanis vannak olyan anyagok (pl. ópiátok), amik közvetlenül agyi receptorokat céloznak meg és azonnal ott fejtik ki hatásukat.

Olvasson tovább! Mikor beszélhetünk függőségről?

A függőség mértékét befolyásoló tényezők

Egyénenként változhat egyes anyagok szervezetben történő felszívódása, vagyis különböző lehet, kinek milyen mértékben kell valamit elfogyasztania az adott hatás eléréséhez. Például vannak, akiknél egy kis adag alkohol már olyan mámoros hatást tud kiváltani, amilyet másnál az általa megivott mennyiség duplája. Ez gyakran életkor, nem, testsúly vagy ezek kombinációjának a függvénye.

Egy idő után a szervezet hozzászokik a rendszeres fogyasztáshoz, hatékonyabban metabolizálja azt, ezért egyre nagyobb mennyiségben van szüksége az adott személynek ugyanazon hatás eléréséhez. Ezt az orvostudomány toleranciának nevezi.

Dr. Szabó Linda

Gyógyszerész

Forrás: medicalnewstoday

Forrás: EgészségKalauz