Stroke, asztma, tüdőrák: 10 betegség, ami nagyobb eséllyel érinti a dohányosokat

#Stroke #tüdőrák #dohányzás #leszokás
2020.01.15.
Stroke, asztma, tüdőrák: 10 betegség, ami nagyobb eséllyel érinti a dohányosokat

A dohánytermékekben rengeteg olyan vegyület található, mely bizonyítottan egészségkárosító hatású, és jelentős mértékben megnöveli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát.

Az egyik legtöbbet ismételt tanács, amit az kap, aki többet szeretne tenni az egészségéért, hogy szokjon le a dohányzásról. Ez talán a legfontosabb befolyásolható tényező, amelynek segítségével elkerülhetjük a korai halálozást. A becslések szerint a rendszeresen cigarettázók mintegy fele a dohányzással összefüggő betegségek miatt hal meg, és rengetegen veszítik el az életüket a passzív dohányzás káros hatásai miatt is.

Milyen betegségek kockázatát növeli a dohányzás?

A dohánytermékek a legkomolyabb hatással a tüdőre, a szívre és a keringési rendszerre vannak. Emellett sokszorosára növelik bizonyos daganatos betegségek kockázatát, tönkreteszik többek között a veséket, negatívan hatnak a szexuális életre és a termékenységre is.

1. Tüdőrák

A daganatos betegségek közül kiemelkedik a tüdőrák, melynek első számú rizikótényezője bizonyítottan a dohányzás. A diagnosztizált tüdőrákos esetek 85 százalékában szerepet játszik a dohányzás. Minél hosszabb ideig és minél többet dohányzik valaki, a korai, elkerülhető halálozás annál nagyobb kockázatának teszi ki magát.

2. Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)

A gyakran visszafordíthatatlan károsodásokkal járó, gyógyíthatatlan tüdőbetegség krónikus köhögéssel, nehézlégzéssel, fulladással jár együtt. Idővel még a legkönnyebb fizikai tevékenység is komoly megterhelést jelent. A COPD-vel összefüggő halálozás a leggyakoribbak között van a világon.

3. Szívbetegségek

A dohányzás szinte minden szervrendszert károsít, és a vérereket sem kíméli. A dohánytermékekben található vegyületek csökkentik az erek rugalmasságát, emelik a vérnyomást, befolyásolják a vér oxigénszintjét is. Így kevesebb, oxigénben és tápanyagban gazdag vér áramlik a sejtekhez. A vérerek leszűkülhetnek, nő a vérrögök és a szívbetegségek kialakulásának rizikója.

4. Stroke

A feljebb említett vérrögök sajnos az agyunkban is kialakulhatnak, ez pedig elzárhatja az agyhoz áramló vér útját is. Oxigén hiányában az agysejtek károsodhatnak, sőt akár el is pusztulhatnak. Az agyvérzés halálos kimenetelű is lehet, de túlélés esetén is olyan súlyos szövődményekkel járhat, mint a bénulás, a beszédzavarok vagy a súlyos kognitív problémák.

5. Asztma

Az asztma krónikus tüdőbetegség, mely nehezített légzéssel, fulladással jár együtt. A dohányzással, cigarettafüsttel olyan vegyületek kerülhetnek a szervezetbe, melyek irritálhatják a légutakat és a tüdőt. Ez pedig súlyos asztmás rohamokat okozhat.

6. Meddőség és szexuális problémák

A dohányzás a férfiak esetében impotenciát, merevedési zavarokat okozhat, elsősorban a vérerekre gyakorolt hatása miatt. A nőknél pedig jelentős mértékben megnehezíti a teherbeesést, károsítja a petefészkeket, megzavarja a hormonális rendszer egyensúlyát is.

7. Méhen kívüli terhesség, koraszülés

A dohányzás bizonyítottan károsítja a fejlődő embriót és magzatot. Már azt is megnehezíti, hogy az embrió megfelelő helyen tapadjon meg, a méhen kívüli terhesség pedig az anya életét is veszélyezteti. A rendszeresen cigarettázó terhes anyáknak sokkal gyakrabban születik a kiírt időpont előtt a kisbabája, illetve a túl alacsony születési súly is gyakoribb az esetükben. A koraszülöttek, illetve alacsony súllyal született babák rosszabb esélyekkel indulnak az életben, sokkal nagyobb az esélyük a fejlődési rendellenességekre, fertőzésekre.

8. Cukorbetegség

Meglepő módon, a dohányzás 30-40 százalékkal is növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát. Ráadásul a már kialakult cukorbetegséggel összefüggő szövődmények is gyakoribbak azoknál, akik diabéteszesek és dohányoznak.

9. Fog- és ínybetegségek

A dohányzás egyik legsúlyosabb szövődménye a szájüregi daganat, melyben sajnos hazánk a világelsők között van. A cigarettázás, szivarozás, pipázás emellett az ínybetegségek és az ínygyulladás esélyét is sokszorosára növeli. A szájüregi gyulladások miatt nemcsak a fogainkat veszíthetjük el, de a kutatások összefüggést tártak fel ezen betegségek és a kardiovaszkuláris problémák között is.

Olvasson tovább! Így szokhat le a dohányzásról!

10. Fertőzések

A dohányzás sokszorosára növeli a fertőző betegségekre való fogékonyságot, vagyis egy rendszeresen cigarettázó sokkal gyakrabban lesz beteg. Főleg a tüdőgyulladás, a felső légúti betegségek érinthetik többször őket, és influenzásak is gyakrabban lesznek.

Forrás: EgészségKalauz