Ezeket látta már?

Férfierő - időskorban

A tesztoszteron növeli az idősebb férfiak izomteljesítményét. A növekedési hormonnal együtt adott tesztoszteronpótlás javítja az idősebb férfiak testfelépítését és izmainak teljesítményét, derült ki egy új kutatásból.

Dr. Fred R. Sattler, a los angelesi Dél-Kalifornia Egyetem kutatója és munkatársai 122 közösségben élő, átlagosan 70,8 éves férfit tanulmányozott, átlagban 27,4-es test tömegindexszel (BMI). Tesztoszteronszintjük és inzulinszerű növekedési faktor-szintjük egyaránt alacsony volt. Véletlenszerűen kaptak 5 g vagy 10 g transzdermális tesztoszteront naponta önmagában vagy növekedési hormonnal kombinációban (3 vagy 5 mcg/kg naponta).

16 hónapnyi kezelést követően átlagban 1-3 kilogrammnyi növekedést tapasztaltak a nettó testtömeg terén, a legnagyobb emelkedést a legmagasabb dózisú tesztoszteront és növekedési hormont szedő csoportban észlelték (7,5 kg). A zsírtömeg, különösen a törzs zsírtartalma jelentősen csökkent, míg az aerob teljesítmény 96 másodperccel emelkedett. A vérnyomás átlagban 12/8 Hgmm-rel nőtt és az olyan "mellékhatások", mint az izomfájdalom és az izomláz is mérsékeltek és visszafordíthatóak maradtak.

Az ilyen kombinációk további alapos tanulmányozására van szükség, hogy meghatározzuk a prosztatára és a szív-érrendszerre gyakorolt hatásukat, mielőtt a kombináció átkerül a klinikai gyakorlatba – mondta el Dr. Sattler.

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához