Ezeket látta már?

Hogyan segíthet a szexterapeuta?

Nem szívesen fordul az ember fia és lánya orvoshoz, ha a szexuális életéről van szó - ám vannak esetek, amikor kénytelen.

A szexuálterápia

Hogyan segíthet a szexterapeuta?

Ahogyan a lelki zavarokban szenvedők, a szexuális problémákkal küzdők sem szívesen ismerik el, ha valami gond van, és maguk már nehezen tudnának segíteni rajta. Ilyen esetben nem szégyen orvoshoz fordulni, aki könnyen segíthet rövid idő alatt is a problémán.

Persze, nem könnyű a szexről beszélni, és sokszor az sem segít a megnyílásban, hogy tudjuk, a doktor teljes diszkrécióval kezeli a problémánkat. A szexuálterápia lényege, hogy a szex-szel kapcsolatos probléma miértjét kiderítse, és orvosolja azt, javítva ezzel a páciens szexuális életét.

Ha a szex egy páros tagjai között nem működik, az a fél, aki a probléma rabja, hibásnak érzi magát - nem biztos magában, haragossá, frusztrálttá és elutasítóvá válik. A terápia lassú, a partnerek közti nyílt kommunikáció és megértés pedig nagyon fontos része. Arra is rávilágít, hol van hiba a partnerek közti kommunikációban.

Milyen esetekben fordulhat az ember szakemberhez?

A leggyakoribb a korai magömlés, de több olyan lelki probléma, gát létezik, amely a szex terén gondot okoz. De a szexuális izgalomtól kezdve az alacsony vágyon át a női orgazmus zavarig mindenben tud tanácsot adni a szakember.

Az erekciós zavar, vaginizmus, hüvelygörcs, fájdalmas közösülés, férfi orgazmus zavar, szexuális averzió vagy fóbia, illetve a szexuális vágy zavara is mind olyan problémás dolgok közé tartozik, amely szaktanácsadást kíván.

A szexuálterápia a pszichoterápiák közé tartozik. A szexuálterápiát gyakorlott terapeuta, doktor vagy pszichológus vezeti, négyszemközt beszélget a pácienssel vagy a páros tagjaival. A bevezető beszélgetések nem csupán a szexuális probléma hátterét igyekeznek felderíteni, hanem az egész kapcsolat milyenségére is keresik a választ.

Sőt, fontos a férfi és a nő személyiségét is megérteni, hogy a problémát maradéktalanul orvosolhassák. A szexuális kapcsolatot a teljes kapcsolat kontextusában vizsgálják, olykor addig nem is lehet megérteni a szex-szel kapcsolatos gondot, amíg a párkapcsolatot nem látjuk át. A kapcsolat egyéb aspektusait kell megérteni és átbeszélni előbb.

Milyen módszerek vannak?

Pánikolni semmiképp sem kell - jó néhány technika segíti hozzá a szakértőt, hogy megoldásokat javasolhasson a párosnak.

Ilyen például a korai magömlés kezelésére szolgáló, start-stop technikának is nevezett önkielégítéses technika. Célja, hogy megfelelő időben legyen képes alkalmazni a férfi, majd a pár a későbbiekben elsajátítandó, úgynevezett Squeeze technikát. Elősegíti a nagyobb önkontrollt.

A Squeeze technika elszorításos technika: mivel a magömlés reflexes folyamat, reflexesen állítható meg, ha megtanuljuk a megfelelő helyen végzett, adott erősségű elszorításos technikát. Mivel a hímvessző alsó oldalán a makk pereme egybeolvad a hímvessző törzsével, közvetlenül a makk alatt meg lehet szorítani viszonylag erősen a péniszt, amellyel meggátoljuk a magömlést. Ez tanulás kérdése: megfelelő helyre, megfelelő időben, és megfelelő erősséggel kell az elszorítást alkalmazni.

Fontos tudni, hogy a szokásaink lassan változtathatók csak meg. De érdemes türelmesnek lenni a jó szex érdekében. Minden ajánlott technikát rendszeresen kell azonban gyakorolni, hosszú időn át, hogy újratanuljuk őket, kicsit másképp. A kommunikáció pedig elengedhetetlen.

Forrás: Napidoktor