Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

5 nemi fertőzés, ami befolyásolja a férfiak termékenységét

nemi fertőzés teherbeesés férfiak termékenysége

Nehezített teherbeesésről akkor beszélhetünk, ha egy évnyi aktív, védekezés nélküli szexuális élet ellenére sem fogan meg a várva várt kisbaba.

Ilyenkor 40-50 százalékban a férfi oldalon kell keresni a problémát – mondja dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ nemibeteg-bőrgyógyász szakorvosa, akitől azt is megtudtuk, hogy a mozgásszegény életmód, a stressz, dohányzás, gyógyszerek és az elhízás mellett az idősebb életkor is ronthat a spermiumok minőségén, de a szexuális úton terjedő betegségek is szerepet játszanak a férfi meddőségben.

- A termékeny korú párok közel 20 százalékát érinti a meddőség, ahol az esetek 40-50 százalékában férfi oldalon keresendő a probléma. A nemi úton terjedő betegségek gyulladást okozhatnak a húgyutakban és az ivarszervekben – magyarázza dr. Karászi Viktória. Ennek következtében csökken a szervek normál funkciója, hegesedések alakulhatnak ki, és a spermiumok minősége, mennyisége, alakja és mozgékonysága is károsodhat, ami a termékenyítőképességet csökkenti.

Ezek a nemi fertőzések is késleltethetik a gyermekáldást

1. Chlamydia

- A Chlamydia trachomatis egy igen gyakori szexuális úton terjedő fertőzés, ami bár jól gyógyítható, ám tünetmentessége miatt gyakran észrevétlen marad – ismerteti Karászi doktornő. A kezeletlen chlamydia különféle egészségügyi problémákat, többek között akut húgycsőfertőzést, prosztata- és mellékhere-gyulladást okozhat, továbbá a spermiumok mozgékonyságának és minőségének csökkenéséhez vezethet, ami megnehezítheti a fogantatást. A chlamydia-fertőzött férfiak spermájában magasabb a DNS-fragmentumok (a spermiumok DNS sérüléseinek) száma, vagyis alacsonyabb azok termékenyítő képessége.

2. Gonorrhoea

A gonorrhoea egy baktérium okozta, szintén gyakori szexuális úton terjedő fertőzés, ami sok esetben tünetmentes, vagy csak enyhe tünetekkel jár együtt, emiatt hosszú ideig észrevétlen maradhat, és könnyen továbbadható.

- A fertőzött páciensek kezelése antibiotikumokkal történik, ám kezeletlen vagy súlyos esetekben tályogok képződhetnek a húgycső mentén, a fertőzés ráterjedhet az ondóhólyagokra és a mellékherére, a következményes hegesedés pedig férfi meddőséget okozhat – mondja a szakember.

3. Szifilisz

- Ezt a baktérium okozta, nemi úton terjedő fertőzést rövid tünetes és hosszú ideig tartó tünetmentes időszakok jellemzik. Ha egy férfi elkapja a fertőzést, és nem részesül megfelelő antibiotikumos kezelésben, a szifilisz mellékhere-gyulladást és merevedési zavarokat okozhat – sorolja Karászi doktornő. Ezek mindegyike megnehezítheti a teherbeesést.

4. Genitális herpesz

Bár jelenleg kevés kutatás folyik a herpes simplex vírus (HSV) okozta genitális herpesznek a férfiak termékenységére gyakorolt ​​hatásáról, úgy tűnik, hogy a HSV a férfi oldalról is igen kedvezőtlenül befolyásolhatja a termékenységet (jelentősen csökkenti a spermiumok számát, illetve a meglévők mozgékonyságát is jelentősen károsítja).

5. Májgyulladás

A különböző hepatitis-vírusok közül, főként a hepatitis B (HBV) illetve kismértékben a hepatitis C (HCV) terjed szexuális úton.

- Bár a hepatitis általában nem jár termékenységi problémákkal, egy vizsgálat azonban kimutatta, hogy a meddőség 1,59-szer nagyobb valószínűséggel fordul elő hepatitis B fertőzésben szenvedő betegeknél. Ennek valószínűleg a spermiumok számának csökkenése, illetve a fertőzés miatti alacsony spermiummobilitás lehet az oka – magyarázza Karászi doktornő.

-A szexuális úton terjedő betegségek (STD-k) világszerte jelentős egészségügyi, társadalmi és gazdasági problémákat jelentenek, és továbbra is nagy mértékben felelősek azokért az akut és krónikus betegségekért, amelyek a terhességi szövődményekben és a meddőségben is szerepet játszhatnak. Éppen ezért, az STI-szűrővizsgálatok szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen a szexuális úton átvihető fertőzések jelentős része időben diagnosztizálva, megfelelő célzott kezeléssel gyógyítható – hangsúlyozza dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ orvosa.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így befolyásolja a reggeli ébredés a szexuális aktivitást, együttlétet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szexuális egészség

Forrás: Infektológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához