A keserű csoki is segíthet! (koleszterin-bajaink)

Betegségek
2010. október 26. 13:31
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A keserű csokoládé egyik összetevője segíthet a magas koleszterin szint szabályozásában.

A Hull Egyetem vizsgálatai szerint a magas kakaó tartalmú csokoládé polifenolban (antioxidáns hatású vegyület) igen gazdag, ez csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Némely betegnél, akinek ilyen összetevőben gazdag csokoládét adtak, kis mértékben visszaesett a koleszterin szintje. 16 héten keresztül 12 önként jelentkezett 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensnek egyforma mennyiségű, ugyanakkor polifenol tartalmában eltérő csokoládét adtak. Azok koleszterin-profilja, akik polifenol tartamú csokoládét kaptak, kismértékű javulást mutatott: a jó koleszterin szintje emelkedett, míg a teljes koleszterin csökkent.

A keserű csoki is segíthet! (koleszterin-bajaink)

A keserű csoki is segíthet! (koleszterin-bajaink)

Forrás: Napidoktor


Steve Atkin, a vizsgálat vezetője és az eredményeket bemutató tanulmány első szerzője szerint ez segíthet a szívproblémák csökkentésében. "A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek több, magas kakaó tartalmú csokoládét kellene fogyasztaniuk a kiegyensúlyozott étrend és életstílus részeként." - mondta a szakember.

A Diabetes UK cukorbetegséggel foglalkozó szervezet kutatói csak zöld lámpának nevezik a tanulmányt a még több csokoládé elfogyasztásához. Kihangsúlyozták, hogy még a legnagyobb kakaó tartalmú csokoládé táblák is magas zsír és cukor tartalmúak, és a végén több kárt okoznak, mint jót. Iain Frame, a Diabetes UK-tól hangot is adott bizalmatlanságának a csokoládé előnyeit illetően.

"Az embereknek semmi esetre sem kellene olyan következtetéseket levonniuk a tanulmányból, miszerint egy kis adag fekete csokoládé csökkenteni fogja a koleszterin szintjüket – a tanulmányban mindössze csak 12 emberen vizsgálták a hatást. A magas kakaó tartalmú csokoládé apró egészségi előnyei a háttérbe szorulnak a zsír és cukortartalom káros hatásai mellett." - fogalmazott Frame. "Továbbá, a tanulmány elgondolása is valamelyest megalapozatlan, mivel a résztvevőknek egy tábla étcsokoládé felét kellett csak elfogyasztaniuk minden nap 8 héten át." - tette hozzá. Az eredmények a Diabetic Medicine folyóiratban jelentek meg.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# Cukorbetegség# diéta# érelmeszesedés# szív- érrendszeri betegségek

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk