Ezeket látta már?

A leggyakrabban használt vérnyomáscsökkentő már nem elég korszerű

2011.01.28. Módosítva: 2015.11.04.

A leggyakrabban használt vérnyomáscsökkentőnél jobb a többi hasonló hatású gyógyszer. Egy új vizsgálat szerint lényegesen gyengébb a hatása a magas vérnyomás kezelésére világszerte leggyakrabban használt gyógyszernek, a hidroklorotiazidnak (HCTZ) a szokásos kis adagban, mint a hasonló célból használt szereké, ezért az emelkedett vérnyomás csökkentésére ritkábban, vagy csak más gyógyszerekkel kombinált formában javasolt.

A HCTZ évtizedekkel ezelőtt került a patikákba. Alapvető hatása, hogy vízhajtó, azaz a vesében gátolja a víz visszaszívódását, ezáltal bevétele után több vizelet ürül, és ez többféle kóros állapot, például a szívelégtelenség kezelésében játszik jelentős szerepet.

A leggyakrabban használt vérnyomáscsökkentő már nem elég korszerű

Az is kiderült, hogy kis adagban több okból csökkenti a vérnyomást és mind gyakrabban alkalmazták a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség kezelésére is. Ez azért igen fontos, mert minden harmadik-negyedik felnőttnek lesz kórosan emelkedett vérnyomása, ez pedig a szélütés legnagyobb kockázati tényezője, de súlyos rizikófaktor a szívroham szempontjából is.

Nagy adagok alkalmazása esetén sokféle mellékhatás is jelentkezett, ezért csak kis dózisokat használtak. Időközben számos, a vérnyomást más hatás útján csökkentő gyógyszer is megjelent, amelyek még hatékonyabbnak bizonyultak. Létezik azonban egy sok tudományos vitát is eldöntő tény: a HCTZ időközben filléres készítmény lett az új gyógyszerekhez képest.

Ennek megfelelően, bizonyos vizsgálatokkal is alátámasztva az amerikai kezelési irányelvek hangsúlyozták, hogy a magas vérnyomás csökkentésének első, legfőbb gyógyszere a HCTZ. Csak 2008-ban az amerikai orvosok 134 millió HCTZ-receptet írtak fel.

Franz Messerli professzor, a New York-i St. Luke's-Roosevelt kórház szakembere, aki maga is évtizedek óta legtöbb betegének ezt a vérnyomáscsökkentőt rendelte, mégis kételkedni kezdett.

Most 19 tanulmány eredményeit összegezte, melyek a világ szakirodalmában már megjelentek és a HCTZ vérnyomáscsökkentő hatását másféle vérnyomáscsökkentőkkel hasonlították össze.

A Hgmm-ben megadott vérnyomás a HCTZ adására 6,5 egységnyit csökkent, míg három, másik gyógyszer 11-13 egységnyivel

vitte lejjebb a vérnyomást. Ráadásul a HCTZ az igen fontos éjszakai-hajnali vérnyomás-emelkedést nem gátolta.

A HCTZ gyógyszerkombinációban továbbra is fontos tényező, de a szakemberek körében elindult vita alapján a magas vérnyomás kezelésének irányelvei várhatóan megváltoznak.

Messerli professzor vizsgálatának eredményeit az Amerikai Kardiológus Társaság lapja közölte.

Forrás: MTI