Ezeket látta már?

A napsütés jótékony hatása szívbetegeken (egy kutatás nyomában)

Napsütés és szívbetegség. Miközben egyre több adat lát napvilágot arról, hogy a Nap ultraibolya sugarai nagy szerepet játszanak a bőr rosszindulatú daganatainak kifejlődésében, egy új, érdekes elmélet arra utal, hogy a napsugár nemcsak melegítő hatásával, hanem más módon is kedvező, mivel tágíthatja az ereket. Az Európai Unió kutatóinak meglepő elképzeléseit az European Heart Journal közölte.

Mind az orvosi szaksajtó, mind a média manapság főleg arra hívja fel a figyelmet, hogy a napozás bőrrákot okozhat, ezért legjobb, ha igyekszünk elkerülni. A nem túlzott napozás azonban kell az egészségnek. Eddigi ismereteink szerint a napsütés óvatos élvezetének kedvező hatása a melatonin és a D-vitamin. A melatonin fontos szerepet játszik a napszaki ritmus szabályozásában. Még nem megfelelően tisztázott, de befolyásolja az immunrendszert és feltehetőleg a sejtműködést is.

A D-vitamin az ultraibolya B-sugárzás hatására keletkezik a bőrben, hiányában azonban károsodik a csontrendszer kialakulása és épsége. Mióta a napozás veszélyeiről ilyen sok szó esik, különböző ételek, táplálékkiegészítők fogyasztásával javasolják a megfelelő D-vitamin bevitelt.

A nitrogén-monoxid és a koszorúerek

A nitrogén-monoxid (NO) a szervezet egyetlen "gáznemű" szignálmolekulája, biológiai messenger, számos biokémiai folyamatban vesz részt. Másnéven EDRF-nek nevezik, azaz endothel eredetű relaxációs faktornak. Ennek lényege, hogy az érfalak belső felszínén - az ún. endothelen - a NO ellazítja a simaizmokat, ezáltal az ér kitágul, a vérnyomás következményesen csökken. Érdekes tény, hogy pl. a magas hegységekben élők szervezetében a NO szint magasabb, ez segíti elkerülni számukra a hypoxiát (oxigénhiány) ezáltal a tüdő munkája is "megkönnyebbül". Számos egyéb, ettől lényegesen eltérő folyamatban is részt vesz, többek között a tüdőt érintő paraquat mérgezés tüneteit csökkenti. A szerk., Dr. Székely G.

Néhány éve Nobel-díjat kaptak azok a kutatók, akik tisztázták, hogy az ütőerek tágulásának legfontosabb tényezője az ereket bélelő sejtek által termelt gáz, a nitrogén-monoxid.

Martin Feelisch és nemzetközi munkacsoportja most arra hívja fel a figyelmet, hogy nitrogén-monoxid napsütés hatására nagy mennyiségben keletkezhet a bőrben is, bejuthat a vérkeringésbe és tágíthatja a koszorúereket, csökkentheti a vérnyomást.

Emlékeztetnek arra is, hogy negyven éve végzett, vérnyomáscsökkentéssel kapcsolatos vizsgálatokban már fölfigyeltek arra, hogy a vérnyomás mindig alacsonyabb volt nyáron, mint télen.

Ez egybevág a nitrogén-monoxid bőrben keletkezésének jelentőségével, hiszen ritkán gondolunk arra, hogy a bőr egyik legnagyobb szervünk: felszíne felnőttben átlagosan két négyzetméter.

Forrás: MTI