Ezeket látta már?

A Szív Világnapjára: A szívsebész - és a rockzenész...

Szívbemarkoló rekord született a Szívünk Napján... Egyszerre dobbant a kardiológus és a betege szíve. Ilyen sokan még nem tartották szívügyüknek a szívük egészségét, ugyanis a Szívünk Napja rendezvénysorozat eddigi történetében a legtöbb látogatót vonzotta a Városligetbe az egész napos program. Az esemény talán egyik legszívbemarkolóbb pillanata az volt, amikor Dr. Merkely Béla kardiológus professzor betegével, a Republic együttes frontemberével, Cipővel énekelte egyszerre a "Szállj el kismadár" című slágert a színpadon.

Minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért.

A Szív Világnapjára: A szívsebész - és a rockzenész...

A szervezők a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések mintegy nyolcvan százaléka megfelelő odafigyeléssel megelőzhető.

A Városligetben vasárnap délelőtt tíz órától este hat óráig ingyenes vércukor, koleszterin, has körfogat- és vérnyomásméréssel várták az egészségükért aggódókat, akiket számos megszívlelendő tanáccsal is elláttak a szakemberek.

Az érdeklődők szinte szomjazták a neves szakemberek, szívgyógyászok megszívlelendő tanácsait, és aki mindeközben a tűző napon megszomjazott, arról sem feledkeztek meg a szervezők, akik mintegy 1500 liter vizet osztottak szét.

A szomorú statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy szükség van az ilyen egészségnapokra, ugyanakkor egyre többen érzik, hogy oda kell figyelniük az egészségükre, szívesen vesznek részt ilyen és hasonló rendezvényeken.

A Szív Világnapjára: A szívsebész - és a rockzenész...

Az eseményen több közismert személyiség is képviseltette magát, többek között Vastag Csaba, aki a szívhez szóló slágerek után aktívan, szívvel-lélekkel vett részt a programokban, ugyanis ő mutatta be az újraélesztést Dömsödi Gábor és Dombovári Vanda asszisztálásával a színpadon.

A kilátogatók igazán otthon érezhették magukat, hiszen barátok közt tölthettek el egy kis időt, ugyanis a népszerű sorozat szereplői is ott voltak a Szívünk Napján ezzel is érzékeltetve, hogy a szívükön viselik a rajongóik egészségét. Ők is részt vettek a szűrővizsgálaton, ezzel is példát mutatva az embereknek.

Katus Attila a tőle megszokott lendülettel tornáztatta meg a szívizmokat, ugyanakkor gyaloglóversennyel buzdította az embereket az egészségesebb életre.

A szervezők a gyerekekről sem feledkeztek meg, akiknek rajzversenyt hirdettek "Te hogyan védenéd a szíved egészségét?" címmel, melynek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több mint kétezren ragadtak ceruzát, hogy rajzba öntsék, nekik mit jelent az egészség. Az apróságok színes interaktív programok mellett különböző játékokban is összemérhették a tudásukat. Ugyanakkor a kicsik plüss játékokat gyógyíthattak a Teddy Maci kórház doktoraival együtt.

Majd koncertek követték egymást. Az esemény talán egyik legszívbemarkolóbb pillanata az volt, amikor Dr. Merkely Béla szívsebész professzor betegével, a Republic együttes népszerű énekesével, Cipővel énekelte egyszerre a Szállj el kismadár című slágert a színpadon.

Tehát nem csalódtak azok, akik szántak egy kis időt arra, hogy törődjenek magukkal és kilátogattak vasárnap a Városligetbe, ahol kivétel nélkül mindannyian szó szerint szívesen látott vendégek voltak.

Forrás: Sajtóközlemény