Ezeket látta már?

Ha ez az elváltozás jelenik meg a lábán, menjen feltétlen kardiológushoz!

achilles-ín, koszorúér, szívbetegség, koleszterin

Vegye komolyan, ha az Achilles-ínon az alábbi elváltozás jelenik meg!

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint a koszorúér-betegek és a rizikófaktorokkal élők jól teszik, ha rendszeresen vesznek részt kivizsgálásokon.

Az Achilles-ín árulkodó lehet

Familiáris hiperkoleszterinémiára is gyanakodni lehet például az Achilles-ín alapján. A családilag öröklődő magas koleszterinszint ugyanis okozhat bizonyos látható tüneteket. A leggyakoribb a szemhéjakon megjelenő sárgás lerakódás, a xanthelasma, de az inakon – főként az Achilles-ínon- is jelentkezhet sárga árnyalatú bőrelváltozás.

A koszorúér-betegeknél fontos a mozgás

- Éppen ezért ezeknél a pácienseknél kiemelt jelentőségű az orvos által elrendelt gyógyszerek, például koleszterin- és vérnyomáscsökkentő, véralvadásgátló szedése, valamint a rendszeres kardiológiai kontroll. A koszorúér betegség utánkövetésének része kell, hogy legyen a nagylabor vizsgálat, a szívultrahang, a nyaki erek ultrahangos vizsgálata, a boka-kar index mérése, a nyugalmi és szükség esetén a terheléses EKG vizsgálat is – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

A koszorúér-betegeknek – akár volt sztent beültetésük, akár nem -, tisztában kell lenniük azzal is, hogy a hálók beültetése biztonságos, nem gátolja a mozgást. Akik korábban rendszeresen mozogtak, továbbra is javasolt fizikailag aktívnak maradniuk, bár ennek formáját és intenzitását érdemes szakemberrel, vagyis kardiológussal, életmód orvossal, mozgásterapeutával egyeztetni. nagy általánosságban jó megoldás lehet az úszás, a gyaloglás, a nordic walking és a szobakerékpár, de nagyon kell ügyelni a bemelegítésre és a fokozatosságra. Akik korábban nem sportoltak, azoknak valójában elengedhetetlen a szakértő irányítás és felügyelet, különösen az első időszakban. A meggondolatlan, túl nagy intenzitású edzés még az egészséges szervezetet is megviselheti.

Heves szívdobogás: így derítheti ki, hogy stressz vagy szívbetegség okozza - olvasson tovább!

A másik fontos tudnivaló, hogy a kardiológiai ellenőrzés akkor is létfontosságú, ha a páciens jól érzi magát. A gyógyszereket is folyamatosan kell szedni, kizárólag kardiológus módosíthat bármely szer adagolásán. Ezen felül azoknak is hasznos időnként kivizsgáltatniuk magukat, akik rendelkeznek a koszorúér-betegség rizikófaktoraival, vagyis cukorbetegek, dohányoznak, túlsúllyal küzdenek, nem mozognak, magas vérnyomással és/vagy magas koleszterinszinttel élnek, és középkorúak vagy idősebbek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mit jelent, ha magasabb a nyugalmi pulzus? A szakorvos elmondja

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen a láb, ha mélyvénás trombózisa van - 5 jel, amire figyeljen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#trombózis

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához