Ezeket látta már?

Alacsony vérnyomás: ájuláshoz vezethet, vigyázzon vele!

alacsony vérnyomás

A magas vérnyomás veszélyeiről többet hallani, pedig az alacsony vérnyomás is rengeteg problémát okozhat.

Fontos, hogy a vérnyomásunkat szinten tartsuk, ugyanis nem csupán a magas, hanem az alacsony vérnyomás sem tesz jót a szervezetünknek. De létezik néhány egyszerű, de hatékony praktika a vérnyomás emelésére.

Ájuláshoz vezethet az alacsony vérnyomás

A normál vérnyomás 120/80 plusz - mínusz 20 Hgmm, ami ez alatt van, az tekinthető alacsony vérnyomásnak, hipotóniának. Ez még nem feltétlenül kóros, lehet alkati adottság is, sokan élnek ezzel panaszmentesen. A kórosan alacsony vérnyomás például 90/60 mellett a betegnek jellemzően már panaszai vannak. Ilyen lehet például a szédülés, a hányinger, a koncentrációs nehézség, az elmosódó látás, a hidegrázás.

Sok embernél csak álló helyzetben jelentkeznek a tünetek, ezt poszturális (vagyis testhelyzettől függő) hipotóniának is nevezzük. Ilyenkor a gyors testhelyzet változástól, például felállástól olyannyira leeshet a vérnyomás, hogy az akár ájuláshoz is vezethet.

Természetes vérnyomás emelő módszerek

A legtöbb embernek nincs szüksége orvosi kezelésre az alacsony vérnyomása miatt. Nekik is érdemes azonban ismerniük néhány módszert, amely megemelheti a vérnyomást.

 1. Válasszunk sós ízeket! A sóról köztudott, hogy emeli a vérnyomást, így – bár magas vérnyomás betegeknél kerülendő – alacsony értékek esetén beépíthetőek az étrendbe a sós fogások.
 2. Kerüljük az alkoholos italokat! Bár a jelentős mennyiségű ital éppen emeli a vérnyomást, egy pohár bor egy picit lejjebb is viheti az értéket, így akik jellemzően alacsony vérnyomással élnek, csak megfontoltan kortyolgassanak!
 3. Beszéljünk a gyógyszerelésünkről az orvossal! Bizonyos gyógyszerek lejjebb vihetik a vérnyomást – ilyenek például egyes antidepresszánsok, vízhajtók -, ezért a gyógyszerelésünkről mindig tájékoztassuk a kardiológust!
 4. Keresztezzük a lábunkat! Ez az ülési pozíció enyhén emeli a vérnyomást, ezért is nem szabad vérnyomás méréskor így ülni. Szédülés és gyengeség esetén viszont beválhat.
 5. Igyunk rendszeresen vizet! A megfelelő vízfogyasztás kiegyensúlyozhatja a vérnyomást, így fontos rendszeresen kortyolni, még ha nem is érzünk szomjúságot.
 6. Együnk gyakrabban kevesebbet! A gyakori kis adagok megelőzhetik a vérnyomás esést, ugyanakkor főként idős magas vérnyomás betegeknél előfordul az evés utáni vérnyomás csökkenés. Nekik étkezés után ajánlatos lefeküdni.
 7. Viseljünk kompressziós zoknit! Ezek a zoknik némileg csökkentik az lábszárakban keringő vér mennyiségét, így az máshová áramolhat. (Visszér-betegség esetén egyenesen kötelező a viselésük!)
 8. Óvakodjunk a hirtelen pozícióváltásoktól! A helyzetváltozásra bekövetkező hypotonia egyik lehetséges oka a baroreflex (a vérnyomást szabályozó mechanizmus) érzékenységének csökkenése. Ezt nevezzük orthostázisnak, amikor felálláskor lezuhan a vérnyomás, illetve lassabban emelkedik arra a kívánt mértékre, ami elégséges vérátáramlást biztosít a szervek számára.
 9. Ne tartózkodjunk sokáig tűző napon és meleg vízben! A meleg még jobban kitágítja az ereket, vagyis még alacsonyabbá teszi a vérnyomást, ezért a meleg vizes fürdőkben, a kádban és a tűző napon is csak rövid ideig ajánlott ülni, állni.

Ekkor forduljunk orvoshoz, ha alacsony a vérnyomása

Ha az alacsony vérnyomás panaszt okoz, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a hasonló tünetek mögött számos ok meghúzódhat. Ilyen lehet például egy rosszul összeállított diéta, a hosszúra nyúlt ágyban fekvés, bizonyos gyógyszerek, fertőzések.

- A kivizsgálás során kiderülhet, hogy "csak" alkatilag jelentkezik az alacsony vérnyomás, ami nem igényel gyógyszeres kezelést. Ilyenkor is érdemes azonban betartani az életmódbeli tanácsokat – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit, a Budai Kardioközpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája. – Ugyanakkor előfordul, hogy az alacsony vérnyomás csupán tünete egy betegségnek, amely lehet például a mellékvese működési problémája vagy akár szívelégtelenség is. Ezekben az esetekben természetesen orvosi kezelés szükséges, amelynek megkezdésére éppen az ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet!

Az alacsony vérnyomás lehetséges okai

 • elégtelen vízivás következtében fellépő kiszáradás,
 • egy hosszú, forró fürdő,
 • túlságosan meleg öltözet,
 • az időjárásból adódó hőség (hő hatására érrendszerünk kitágul, a benne lévő folyadék – vér – nyomása leesik),
 • terhesség,
 • egyes gyógyszerek,
 • alkohol,
 • táplálkozási hiánybetegségek,
 • vérveszteség,
 • szepszis,
 • mellékvesekéreg-elégtelenség,
 • pajzsmirigy-alulműködés,
 • szívelégtelenség,
 • allergiás reakció,
 • kifejezett fájdalom.

Az alacsony vérnyomás speciális formája a hirtelen felálláskor tapasztalható vérnyomásesés, valamint a nyaki verőerekben található nyomásérzékelő receptorok túlérzékenysége. Utóbbinál típusos ájulás (vérnyomás leesése) fordulhat elő, például borotválkozás közben, amikor a borotva a bőrön keresztül nyomást fejt ki az ütőérre; de enyhébb esetben akár a fej hirtelen elfordításakor is.

Ezeket olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Sokat szédül, mert alacsony a vérnyomása? Ezt tegye, és jobban lesz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: Budai Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához