Ezeket látta már?

Alvásmegvonás: agyvérzéshez és a szívbetegségekhez vezethet

A European Heart Journal egyik tanulmánya rámutat, hogy a hosszú távú alváshiány, illetve az alvászavar komoly egészségügyi problémákhoz, illetve az azok miatt bekövetkező korai halálozáshoz vezethetnek.

"Ha valaki hat óránál kevesebbet alszik egy éjszaka, vagy álma nem zavartalan, 48 százalékkal növekszik a szívbetegségek, illetve 15 százalékkal az agyvérzés kockázata." - magyarázta a Warwick Egyetem orvosi karának professzora, Francesco Cappuccio "A késői fekvés és a korai kelés időzített bomba az egészség szempontjából, ezért még idejekorán meg kell tenni a megfelelő lépéseket, hogy csökkenjen az életveszélyes betegségek kockázata."

Alvásmegvonás: agyvérzéshez és a szívbetegségekhez vezethet

Cappuccio professzor és Dr. Michelle Miller társszerző vezették a kutatási programot. Több mint 470 000 résztvevőt követtek nyomon 7-25 éven át nyolc országból, köztük Japánból, az Egyesült Államokból, Svédországból és az Egyesült Királyságból. "A mai társadalomban elvárás, hogy minél többet préseljünk bele a rövidke időnkbe. Az egész munka/élet egyensúly miatt sokunk kénytelen lemondani az értékes alvásidőről, hogy elvégezze azt a munkát, amit szerinte elvárnak tőle. Így azonban jelentősen növeljük az esélyünket arra, hogy agyvérzést vagy szívbetegségeket, infarktust kapunk." - magyarázta Capuccio professzor.

Dr. Miller így folytatta: "A krónikus alváshiány olyan hormonokat és vegyületeket termel a szervezetben, melyek az agyvérzés és a szívbetegségek mellett emelik például még a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbaj és az elhízás kockázatát is."

Cappuccio professzor nem késlekedett felhívni a figyelmet az ellenkező végletre sem. Aki túl sokat alszik - több mint 9 órát egy huzamban - az is utalhat betegségre. "Napi hét óra alvás megvédi az egészséget, és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A kutatásunk rámutat a tisztán látható kapcsolatra: annyit aludjunk, amennyi szükséges az egészséges és hosszú élethez."

Forrás: Medipress