Ezeket látta már?

Anginás roham vagy infarktus? Mindkettőt mellkasi szorítás jelezi

szívritmuszavar, storke, szív és érrendszeri betegségek, fáradékonység, légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom

Az úgynevezett angina pectoris során az ember mellkasi fájdalmat, nyomást érez, de a nők más tüneteket is tapasztalhatnak a kardiológus szerint.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa elmondja, milyen tünetek jelentkezhetnek nőknél és férfiaknál, valamint, hogy miért fontos a kivizsgálás akkor is, ha elmúlt a mellkasi szorítás.

Mit jelent az angina?

Az angina pectoris, vagyis anginás roham során az ember mellkasi fájdalmat, szorítást, nyomást érez – ugyanis nem jut elég oxigén a szív izmaiba. Az angina maga nem egy betegség, hanem egy tünet. Gyakran az ún. iszkémia áll a hátterében, ami azt jelenti, hogy egy vagy több koszorúér beszűkült, vagy elzáródott. Önmagában az anginás roham nem életveszélyes, de főként első alkalommal megijesztheti az érintettet, ugyanis nehéz elkülöníteni panaszokat a szívinfarktus tünetitől.

A kivizsgálás során nem csak az diagnosztizálható, hogy angina pectoris okozta a tüneteket, de az is, milyen típusú angináról lehet szó.

Angina pectoris típusai

A stabil angina pectoris leggyakoribb formája pedig az effort-AP, ami azt jelenti, hogy a mellkasi fájdalom a fizikai tevékenység egy bizonyos fokán jelentkezik és a tevékenység abbamaradásakor megszűnik. Jellemző még, hogy a fájdalom közben beadott nitroglicerin tartalmú tabletta megszünteti a panaszokat - ez önmagában is diagnosztikus értékű.

Az instabil angina jelentkezése nem köthető egy bizonyos mintához, nem ritkán éppen pihenés közben jelentkezik, és néhány perc után erősödhetnek a tünetei. Mivel az instabil angina a fokozza a szívinfarktus kockázatát, ennél a típusnál mentőt kell hívni!

Mikrovaszkuláris angina: A legkisebb koszorúereket érintő anginás roham a mellkasi fájdalmon kívül fáradtságot, kimerültséget, légszomjat, alvászavart okoz. Jellemzően többször is okoz panaszt, ilyen szempontból a stabil anginához hasonlítható.

Variáns angina: Ez a tünet legtöbbször pihenés közben jelentkezik, gyakran éjfél felé, vagy kora reggel. A koszorúerek görcse okozza és olyan kiváltó okai lehetnek, mint a hideg, a stressz, a dohányzás, bizonyos gyógyszerek és kábítószerek használata.

Nőknél más típusú tünetek is jelentkezhetnek

Az angina jellegzetes tünetei a mellkasban jelentkeznek: nyomás, szorítás, olyan érzés, mintha összeszűkülne és nyomás alá helyeződne a mellkas. Megjelenhet még égő érzés a mellkasban, főként a szegycsont mögött. A fájdalom gyakran kiterjed a nyakra, az állkapocsra, a karokra, a torokra, a fogakra, a hátra. További tünet lehet még a gyomorégés, a gyengeség érzés, az izzadás, a hányinger, a görcsösség, a légszomj. A tünetek időtartama az angina típusától függ.

- Az angina a nőknél más tüneteket is okozhat, mint a férfiaknál, a megfigyelések szerint többek közt azért, mert a nőknél gyakoribb a mikrovaszkuláris típus, és ez eltérő panaszokkal is jelentkezhet. A jellemző mellkasi fájdalom kívül mindenképpen fel kell figyelni a hányásra, hányingerre, az alhasi fájdalomra, a kimerültségre és a nehézlégzésre – hangsúlyozza dr. Vaskó. – A nőknek pedig fel kell hívni a figyelmét, hogy nem csak a férfiak betegsége a szívinfarktus és az angina pectoris, tünetek esetén a hölgyeknek is mielőbb orvoshoz kell fordulni!

A kezelés nem csak gyógyszerre, de életmódra is épül

Akinek volt már anginás rohama, annál a kezelésnek azt kell céloznia, hogy a következő esemény lehetőleg ne következzen be, vagy ne váljon súlyosabbá. Vagyis akkor is ki kell vizsgálni a páciens, ha túl van az anginán, és egy kissé megnyugodott.

- A diagnózis felállítása után szükséges lehet a gyógyszeres kezelés, ami ellazítja az artériákat és csökkenti a szívre nehezedő munkát. A rendelt gyógyszert az érintetteknek mindig maguknál kell hordaniuk és szükség esetén kell az orvos által javasolt adagot bevenniük – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - Ezen kívül hosszú távon rendezni kell a magas koleszterinszintet és a vérnyomást, bizonyos esetekben pedig elrendelhetjük vérhígító szedését is. Egyes esetekben a gyógyszeres kezelés nem elég, ilyenkor szívkatéterezésre, esetleg sztentelésre, vagy más, invazív megoldási lehetőségre kell gondolni.

Vaskó doktor ugyanakkor hangsúlyozza, hogy angina esetén kiemelt jelentősége van az életmódnak is. A dohányzás elhagyása, a rendszeres, biztonságos és hatékony mozgás, a szívvédő táplálkozás, az esetleges túlsúly leadása, a megfelelő stresszkezelés mind olyan faktorok, amelyekben az életmód orvoslás szakemberei, tehát az életmód orvos, a mozgásterapeuta, a dietetikus a kardiológussal karöltve optimális iránymutatást és kontrollt tudnak biztosítani.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kezeletlen szívritmuszavar: feszültségérzet, szédülés is árulkodhat róla

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívroham

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához