Ezeket látta már?

Az antidepresszánsok érfalvastagodást okozhatnak!

Az antidepresszánsok az érfal megvastagodását okozhatják a férfibetegeknél. Az antidepresszánsok a férfibetegek érfalának megvastagodását okozhatják, és ezáltal megnövelik a szívroham és az agyi érkatasztrófa (stroke) kockázatát - derült ki a középkorú ikerpárokat vizsgáló amerikai kutatás során.

Az atlantai Emory Egyetem által végzett vizsgálat eredményeiről egy nagyszabású kardiológiai konferencián számoltak be New Orleansban a kutatók.

Az antidepresszánsok érfalvastagodást okozhatnak!

Az kutatások keretében, amelyekben 513 középkorú férfi ikerpár vett részt, először vizsgálták az antidepresszánsok és az érrendszeri megbetegedések közötti kapcsolatot. A vizsgálat összes résztvevője szerepel abban a regiszterben, amelyben a vietnámi háború idején az amerikai hadseregben szolgáló, 1939-1957 közötti születésű férfi ikerpárokat vették nyilvántartásba. Átlagéletkoruk 55 év volt.

Mint az agy vérellátását biztosító carotis (nyaki) artéria ultrahangos vizsgálata kimutatta, az antidepresszánsokkal kezeltek érfalának

belső és középső rétege 5 százalékkal, azaz 37 mikronnal volt vastagabb, mint a készítményt nem szedő ikertestvérüké.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy minden 10 mikronos érfal-megvastagodás 1,8 százalékkal növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

Az antidepresszánsok megemelik az olyan ingerületátvivő anyagok szintjét, mint a noradrenalin vagy a szerotonin. A kutatók szerint előfordulhat, hogy ezek az ingerületátvivők negatívan hatnak az erekre, ám további vizsgálatok szükségesek a jelenség pontos okainak kiderítésére. "Egyértelmű az antidepresszánsok és az érfal megvastagodása közötti összefüggés, ugyanakkor nem látunk kapcsolatot a depresszió és az artériák elváltozása között, ezért nagy valószínűséggel a gyógyszerek szedése húzódik meg a jelenség mögött" - fejtette ki a kutatásokat irányító Amit Shah, az Emory Egyetem kutatója.

Forrás: MTI