Ezeket látta már?

Csendes szívinfarktus nőknél: ezeket a jeleket figyelje!

csendes szívinfarktus szívroham tünet jel nőknél

A csendes szívinfarktus ugyanúgy károsíthatja a szívet, mint a tünetekkel járó roham, és ugyanúgy befolyásolhatja a szív működését is.

A szívinfarktusok nem elhanyagolható része nem produkál olyan feltűnő tüneteket, mint az erős mellkasi fájdalom, az izzadás és a légszomj. A lezajlott, úgynevezett csendes infarktusról sokszor csak véletlenül, egy utólagos EKG során értesülnek az érintettek. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa azt magyarázta el, miért fontos erről tudni és kinek érdemes kivizsgáláson részt vennie.

Mit jelent az, hogy csendes szívinfarktus?

A csendes szívinfarktus vagy csendes szívroham abban különbözik az erős panaszokkal járó szívinfarktustól, hogy sokszor szinte észrevétlenül zajlik le, vagy legalábbis egy enyhébb rosszullét, jellemzően gyomorégés alapján nem gondolják az érintettek, hogy éppen egy szív-érrendszeri esemény zajlik le a szervezetükben. Hiányoznak ugyanis a tipikus tünetek, mint például a mellkasi fájdalom, a karokra, állkapocsba sugárzó fájdalom, az izzadás, a szédülés, a légszomj. Ugyanakkor a szívbe jutó vér útja ugyanúgy teljesen vagy részlegesen elzáródik.

Egy amerikai szalmai szervezet, az Atherosclerosis Risk in Communities szakemberei úgy találták, hogy a csendes szívinfarktus gyakrabban fordul elő férfiaknál, de a nőket nagyobb arányban fenyegeti a végzetes kimenetel. Ráadásul a tünetek nélküli infarktus megháromszorozza a szívprobléma miatti elhalálozás esélyét a későbbiekben. Vagyis a csendes szívroham ugyanolyan veszélyes, mint a felismert, tünetekkel járó infarktus. Viszont míg ez utóbbit kezelik, és nagy hangsúlyt helyeznek a kardiológiai rehabilitációra, ennek részeként pedig a következő esemény megelőzésére, úgy a fel nem fedezett, tünet nélküli eseteknél sajnos mindezek elmaradnak.

A cukorbetegség a fő rizikófaktor

A csendes szívinfarktus szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb csoport a cukorbetegeké. Ennek hátterében a cukorbetegség okozta idegi károsodás, a neuropátia áll, amelynek tipikus tünetei a zsibbadás, a gyengeség, az érzéskiesés a karokban, lábakban, ám a neuropátia károsíthatja a szívbe, húgyhólyagba, erekbe vezető idegeket is.

Ez utóbbi azonban sokszor nem okoz fájdalmat, zsibbadást, így a beteg tulajdonképpen az érzéskiesés miatt nem érzékeli a szívinfarktus máskor jellegzetes tüneteit. Már csak az ilyen irányú vizsgálatok miatt sem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres cukorbeteg-gondozás jelentőségét!

Ezen kívül vannak más ismert rizikófaktorok is, mint például a dohányzás, az elhízás, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás, valamint a kezeletlen stressz és a rossz szociális körülmények.

Mi a teendő a csendes szívinfarktus után?

- A csendes szívinfarktus legnagyobb veszélye, hogy ugyanúgy károsíthatja a szívet, mint egy tünetekkel járó roham és ugyanúgy befolyásolhatja a szív működését is. Ráadásul az első szívinfarktus minden esetben növeli a második bekövetkezésének esélyét is, ami viszont kardiológiai rehabilitációval jelentősen csökkenthető, ahogyan a következményes szívelégtelenségé is – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa.

Tehát a rendszeres kardiológiai kivizsgálás nem csak tünetek esetén fontos, de minden olyan esetben, amikor fennáll valamilyen kockázati tényező. Ha pedig felfedezünk egy lezajlott csendes szívinfarktust, következhet a kardiológiai rehabilitáció, amely nem csak a megfelelő kardiológiai vizsgálatokra, a rendszeres ellenőrzésre, a gyógyszer felírásra szorítkozik, de a szakemberek által összeállított mozgás- és táplálkozásterápiával az életmódot is a visszanyerhető életminőség és biztonság szolgálatába állíthatja.

Összefoglalva: mi a csendes szívroham?

A szívrohamot„csendesnek” nevezik akkor, ha a szívroham nem jár tünetekkel, vagy csupán enyhe tünetek jelentkeznek, vagy olyan szimptómák figyelhetők meg, amelyeket az emberek alapvetően nem kapcsolnának az infarktushoz.

A szívinfarktus, más néven szívroham, azt jelenti, hogy a szív izomszövete nem kap oxigént. Ezáltal megsérül a szív, nem tud megfelelően működni. Leggyakrabban egy vérrög okoz szívrohamot, amely megakadályozza a vér áramlását valamelyik koszorúéren keresztül. Ritkábban egy koszorúér-görcs (angina) is elvághatja a véráramlás útját.

A csendes szívroham nem tesz különbséget a napszakok között

Egyaránt megtörténhet alvás közben vagy ébren. Csendes szívroham, más néven "némán" jelentkező infarktus általában olyan helyzetekben fordulhat elő, amikor az áldozat nem azonnal veszi észre a tüneteket, vagy nem azonosítja őket szívproblémaként. Ilyen élethelyzetekben nagyobb a kockázata:

  • Fizikailag vagy érzelmileg megterhelő esemény, időszak átélése.
  • Hirtelen nagy fizikai aktivitást végzése.
  • Hidegben törtőnő fizikai aktivitás.
  • Más egészségügyi problémákkal mellett, mint például cukorbetegség vagy magas vérnyomás.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen érzés a szívroham? Öt nő mesélt a szívinfarktus pillanatáról

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellkasi fájdalom

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához