Ezeket látta már?

D-vitamin: ennyivel csökkentheti az infarktus esélyét

d-vitamin, szívbetegség, vitamin, infarktus

A D-vitamin pótlása minimális mértékben csökkentheti a szívroham kockázatát a 60 év felettiek körében - derült ki egy új kutatásból.

Dobson Szabolcs egy kutatás alapján írt a D-vitamin hatásáról a szívbetegségek kapcsán:

"A D-vitaminpótlás minimális mértékben csökkentheti a súlyos szív- és érrendszeri események, például a szívroham kockázatát a 60 év felettiek körében. Ez derült ki a egy új klinikai vizsgálatból, amelyet a British Medical Journal tett közzé.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az abszolút kockázatban megfigyelt különbség csekély volt, de ez az eddigi legnagyobb ilyen jellegű vizsgálat, és további értékelésre van szükség, különösen azoknál, akik koleszterinszint-csökkentő sztatinokat vagy más szív- és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszert szednek.

A vizsgálatot 2014 és 2020 között végezték 21.315, 60-84 év közötti ausztrál állampolgár részvételével, akik vagy havonta egy 60.000 NE D-vitamint tartalmazó kapszulát (ez kb. napi 3000 NE napi D-vitaminnnak felel meg; 10.662 résztvevő) vagy placebót (10.653 résztvevő) kaptak minden hónap elején, legfeljebb öt évig.

Kizárták azokat a résztvevőket, akiknek a kórtörténetében magas kalcium vérszint, pajzsmirigy túlműködés, vesekő, csontlágyulás, szarkoidózis vagy gyulladásos betegség szerepel, illetve akik már több mint 500 NE/nap D-vitamint szedtek.

A vizsgálat során 1336 résztvevőnél észleltek súlyos szív- és érrendszeri eseményt (6,6% a placebo-csoportban és 6% a D-vitamin-csoportban).

A jelentős szív- és érrendszeri események aránya 9%-kal alacsonyabb volt a D-vitamin csoportban, mint a placebo-csoportban.

A szívinfarktus aránya 19%-kal, a koszorúér-revaszkularizáció aránya 11%-kal volt alacsonyabb a D-vitamin csoportban, de a szélütés (sztrók) arányában nem volt különbség a két csoport között. Azoknál, akik sztatinokat vagy egyéb szív- és érrendszeri javallatú gyógyszereket szedtek a vizsgálat kezdetén, erősebb hatás mutatkozott, de a kutatók szerint ezek az eredmények statisztikailag nem voltak jelentősek."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a 6 szokatlan tünet szívinfarktust jelez a nőknél

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#D-vitamin

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó