Ezeket látta már?

Kutatók rájöttek, mitől képes regenerálódni az emberi szív

szívbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, szívroham, kutatás, szívgyószer, gyógyulás

A tudósok azt tanulmányozták részletesen, hogy a szív miként próbálja regenerálni önmagát egy szívroham (miokardiális infarktus) után.

A kutatók szerint bizonyos sejtek kulcsfontosságúak a szív számára. Remélik, hogy most olyan nyomokat találtak, amelyek a szív- és érrendszeri problémák jobb kezeléséhez vezethetnek.

A kutatás kimutatta, hogy a szervezet és a nyirokrendszer immunválasza döntő szerepet játszik abban, hogy a szív helyreálljon, miután a szívroham a szívizom károsodását okozta.

A tanulmány kulcsa a makrofágok szerepének felfedezése

Ezek a speciális sejtek képesek elpusztítani a baktériumokat vagy hasznos immunválaszokat indítani a gyulladások okán. A kutatók jelentése szerint ezek a makrofágok a szívinfarktus utáni jelenet első reagálóiként a VEGFC nevű fehérjét termelik.

"A makrofágok vagy immunsejtek, amelyek szívinfarktus után a szívhez rohannak, hogy "megegyék" a sérült vagy elhalt szöveteket, szintén indukálják a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor C-t (VEGFC), amely új nyirokerek képződését váltja ki és elősegíti a gyógyulást." – mondja Edward Thorp patológus , az illinoisi Northwestern Egyetemről.

A kutatók Jekyll és Hyde forgatókönyveként írják le : a „jó” makrofágok VEGFC-t termelnek, a „rossz” makrofágok pedig nem termelnek VEGFC-t, de gyulladáskeltő választ okoznak, amely további károsodást okozhat a szívben és a környező szövetekben.

Ahhoz, hogy a szív teljesen helyreálljon, el kell távolítani a haldokló sejteket – ez az efferocitózis néven ismert folyamat, amelyben a makrofágok fontos szerepet játszanak. A laboratóriumban és egereken végzett sejtekben tanulmányozva ezt a folyamatot, a csapat pontosan meghatározta a megfelelő típusú VEGFC-termelő makrofágok megfelelő javítási munkát végeztek.

A következő kutatások azt vizsgálhatják, hogyan lehet növelni a szívben található hasznos makrofágok számát, és csökkenteni – vagy akár megszüntetni – a káros makrofágok számát, növelve ezzel az egészséges gyógyulás esélyeit.

"Most az a kihívás, hogy megtaláljuk a módját a VEGFC beadásának, vagy ezeknek a makrofágoknak a koaxiálására, hogy több VEGFC-t indukáljanak a szívjavítási folyamat felgyorsítása érdekében" - mondja Thorp .

Ha az embereket szívroham éri, nagy a szívelégtelenség kockázata , amikor a szív nem képes tovább pumpálni a vért a testben. Ez a kockázat csökkenthető olyan modern gyógyszerekkel, mint a béta-blokkolók, de a probléma ettől még fennáll.

Miközben a tudósok folyamatosan fejlesztik a szív- és érrendszeri megbetegedések okaival kapcsolatos ismereteinket , és azt, hogy miként tudjuk korábban, jobban diagnosztizálni a szívproblémák kockázatát, a szívelégtelenség továbbra is évente több százezer ember halálát okozza.

Az ehhez hasonló további vizsgálatok jobban megvilágítják a szívrohamra válaszul lezajló biológiai folyamatokat – különösen azt a módot, ahogyan az efferocitózis folyamatát a szívizom helyreállításához szükséges VEGFC fehérje kiváltására használják.

"Azon dolgozunk, hogy jobban megértsük a szívinfarktus utáni szívelégtelenség kialakulását, hogy korán beavatkozhassunk, és visszaállíthassuk az utat a szív helyreállításához" - mondja Guillermo Oliver , a Northwestern Egyetem érbiológusa.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen, amikor a magas vérnyomást hormonprobléma váltja ki

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: sciencealert.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához