Ezeket látta már?

Ezért ússzon rendszeresen, ha magas a vérnyomása!

2021.08.02. Módosítva: 2015.11.04.
úszás, magas vérnyomás,

Az American Journal of Cardiology című lapban megjelent tanulmány az első, amely kifejezetten az úszásnak a vérerekre gyakorolt jótékony hatásáról számolt be.

A kutatók megállapították, hogy az úszás jótékonyan hat a felnőttek vérnyomására, miután egy felmérés során azoknál, akik hetente párszor meglátogatták az uszodát, csökkent a vérnyomásuk szisztolés értéke.

A felmérésben résztvevő 43 férfi és nő átlagosan 131 Hgmm szisztolés értékkel rendelkezett a vizsgálat kezdetekor, ami három hónap elteltével már 122-es értékre csökkent.

hajduszob-d00000B0Ca824b1ba492a

Normál vérnyomásnak általában a 120/80-as értéket tekintik az orvosok, a 140/90 pedig már magasnak számít (pontosabban innen számít magas vérnyomásnak).

Az úszást gyakran javasolják az idősebbeknek mozgás céljából, mivel kíméletes az ízületekhez, és túlzott kimelegedést sem okoz, nem csoda, ha a sétálás után ez a második legnépszerűbb sport a körükben.

Úgy tűnik azonban, hogy az American Journal of Cardiology című lapban megjelent tanulmány az első, amely kifejezetten az úszásnak a vérerekre gyakorolt jótékony hatásáról számolt be.

Az úszás kíméletesen tesz jót az ízületekkel

Hirofumi Tanaka, a tanulmány egyik szerzője, az austini Texas Egyetem kutatója kifejtette, hogy az úszás népszerűségét az is növeli, hogy könnyen megvalósítható, viszonylag alacsony költséggel jár, nagy súlyfelesleggel rendelkezőknek sem okoz nehézséget, továbbá kíméletes a térd és a boka ízületeihez.

Ez is érdekelheti:

A vizsgálat során az átlagosan hatvanéves alanyok – akiknek a magas vérnyomáson kívül semmilyen egészségügyi problémájuk nem volt – heti 3-4 alkalommal jártak úszni, és egy alkalommal nagyjából 45 percet töltöttek a vízben. Kivétel nélkül, valamennyiük vérnyomása csökkent, emellett az erek állapotában is javulást tapasztaltak náluk.

Az úszás hideg vízben is jót tesz a vérnyomásnak

Tanaka hozzátette, a korábbi aggodalmaskodásokkal szemben, miszerint az úszás kockázatos lehet a hideg vízben való tartózkodás miatt, ma már bátran kijelenthető, hogy a medencében való időtöltés éppen olyan biztonságos, mint tenni egy nagy sétát a környéken.

Forrás: Medipress