Ezeket látta már?

Magas vérnyomás esetén jobb, ha ezt a 4 élelmiszert elfelejti!

Betegségek
2024. július 21. 06:04
magas a vérnyomás táplálkozás

A magas vérnyomás, a szívbetegség nem csak gyógyszerrel, de életmóddal is kezelhető, sőt, kezelendő is, akár az életmód orvoslás keretein belül.

Takács Vanda, a KardioKözpont dietetikusa a szívbetegeknek ajánlott étrendre hívta fel a figyelmet. Lássuk, milyen ételeket, italokat ajánlott kerülni szív-érrendszeri betegeknek?

1. Só

A só a benne lévő nátrium tartalom miatt emeli a vérnyomást. A sóbevitel csökkentése az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás és ezáltal a stroke, és a szív- és vesebetegség kockázatainak mérséklésére. A mennyiség 5 g/nap alá történő redukálása (amely körülbelül 1 teáskanálnyi) a stroke kockázatát 23%-kal, és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti. A magasvérnyomás betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 mg. Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása 3-3,5-szerese az ajánlottnak.

Mire érdemes tehát figyelni? Egyrészt nátrium szegény só használata javasolt a háztartásokban, másrészt érdemes keveset fogyasztani a 12 legmagasabb sótartalmú élelmiszerből. Ezek a kenyér, a húskészítmények, a sajtok, a készételek, a levesek, a reggeli gabonafélék, a haltermékek, a chips és a sós rágcsálnivalók, a vendéglátó-ipari és éttermi ételek, a szószok, a fűszerek és ízesítők.

2. Alkohol

Az egy alkalommal elfogyasztott háromnál több pohár alkohol egészen biztosan emeli a vérnyomást, kiválthat fibrillációt, és ha rendszeresen fogyasztásnál hosszú távú emelkedéssel is számolhatunk. Maximum napi egy pohár száraz, jó minőségű vörösbor ajánlott. Azt már több kutatás igazolta, hogy a vörösborban is megtalálható antioxidáns hatású polifenolok segítenek a szívbetegségek megelőzésében, de nem azért, mert csökkentenék a vérnyomást. Erről szó sincs, a polifenolok ugyanis másképpen védik az ereket. Ugyan egyetlen pohár vörösbor nem fog kiugrást eredményezni a vérnyomásban, de a magasvérnyomás betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy fokozhatják bizonyos véralvadásgátlók és más gyógyszerek hatását, tehát érdemes megbeszélni a kardiológussal, hogy az adott gyógyszerelés mellett javasolt-e a vörösbor vagy más alkohol fogyasztása.

3. Transzzsírsavak

A magas vérnyomással élőknek ajánlatos kerülniük a telített- és transz-zsírsavakat, mert nincsenek jó hatással az erekre. Az előbbi anyag bőségesen megtalálható például a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat a tálra tennünk. A transz-zsírokkal történő eljárást hidrogénezésnek nevezzük, a hidrogénezett olajok pedig növelik az élelmiszerek eltarthatóságát és stabilitását. Éppen ezért, ha ezt a feliratot olvassuk (főként az előre csomagolt és készételeken), tudhatjuk, hogy csínján kell bánni vele.

4. Zsíros húsok, tejtermékek

Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Ezt elkerülendő fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket.

Alapanyagok, amiket érdemes fogyasztani szívbetegség esetén

  • Cékla: nitrát tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást.
  • Fahéj: segít a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében.
  • Gránátalma: magas antioxidáns tartalmának köszönhetően hozzájárul egészségünk és szívünk védelméhez.
  • Retek: gyulladáscsökkentő, érlazító és koleszterinszint-szabályozó.
  • Zab: koleszterincsökkentő hatású.
  • Kékszőlő: gyulladás- és vércukorcsökkentő rezveratrol található benne.
  • Quinoa: magas magnéziumtartalma révén segít a szív egészségének megőrzésében.

Mit javasol a dietetikus?

- A magas vérnyomás- és szívbetegek nem támaszkodhatnak kizárólag a gyógyszeres kezelésre, az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Ezért az a leghatékonyabb, ha a kardiológus, a dietetikus és a mozgásterapeuta együtt dolgoznak ki egy optimális életmódot a pácienseknek – hangsúlyozza Takács Vanda, a KardioKözpont dietikusa. – Táplálkozás szempontjából zsinórmértéknek tekinthető a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehér hús-fogyasztás. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén ráadásul csökken a magas koleszterinszint, enyhülnek az anyagcsere problémák, ízületi panaszok, növekszik az energiaszint.

Olvasta már?

-<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért van veszélyben az, akinek alacsony a vérnyomása



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Kardioközpont
# szívbetegség # magas vényomás # szívprobléma # diéta

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés