Ezeket látta már?

Fülgyulladással küldték haza a sürgősségiről a fiatal nőt, később kiderült stroke-ot kapott

szédülés

A 34 éves nőt hazaküldték a sürgősségiről, mert azt hitték, az orvosok csak fülgyulladása van. Stroke-ja volt.

A 34 éves Danielle Lance egy januári reggel arra ébredt, hogy szédül. Hamarosan a jobb oldala zsibbadt, és nehezen tudott járni. Férje elvitte a közeli sürgősségi osztályra, ahol az orvosok fülgyulladás diagnózisával küldték haza. Másnap reggel a nő már nem tudta mozgatni a jobb oldalát, ezért visszament a sürgősségire, ezúttal egy másik kórházba. Itt egy nővér felismerte, hogy a nő tünetei stroke-ra utalhatnak, ezután az ápolócsapat akcióba lendült. CT-vizsgálatot rendeltek el. A vizsgálatok során kiderült, hogy Danielle iszkémiás stroke-ot kapott, ami akkor következik be, amikor az agy vérellátása megszakad.

Ezek a stroke rizikófaktorai

A Johns Hopkins Medicine szerint stroke akkor következhet be, ha egy vérrög a test más pontjáról az agyba jut, vagy spontán agyvérzés következtében.

A stroke kockázati tényezői közé tartozik:

  • a magas vérnyomás
  • a szívbetegség,
  • a dohányzás
  • bizonyos gyógyszerek, például a fogamzásgátló tabletták szedése.

Élet a stroke után

Lance-t egy órán belül műtétre vitték, hogy megállítsák a stroke-ot. A fiatal nőnek másfél hónapos beszéd-, foglalkozási és fizikoterápiára volt szüksége a felépüléshez. Mivel jól reagált a kezelésre, ezért a vártnál egy hónappal korábban visszatérhetett a munkába. Danielle elmondása szerint a jobb karja, amely a stroke miatt lebénult, még mindig kissé gyenge a balhoz képest. Néha gondot okoz neki a dolgok kinyitása és a csomagok cipelése, de a beszéde és a rövid távú memóriája sem olyan, mint a stroke előtt volt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához