Ezeket látta már?

Gyorshír az őssejtkutatásról

Kutatási célra kóros őssejtek? Az őssejteket általában gyógyítási célra alkalmazzák, hogy a beteg szövetek sejtjeit egészséges sejtekkel tudják pótolni. Amerikai szakemberek azonban most olyan őssejteket különítettek el, melyek súlyos szívbetegséghez vezetnek, mert így a gyógykezelés kutatásának lehetősége is megnyílhat az orvostudomány előtt - írja a Nature.

Őssejtek nélkül nem élhetnénk: ilyenek vannak a csontvelőben és folyamatosan pótolják a hamar elöregedő, elpusztuló vérsejteket. Az utóbbi időben sokféle célra igyekeznek az őssejteket fölhasználni. Ígéretes a lehetőség, hogy infarktus után az elhalt izomszövetet őssejtek szívbe juttatásával, új szívizom kifejlesztésével lehetne pótolni.

Létezik olyan genetikailag meghatározott betegség, melynél a szívizomzat egyes területei megvastagodnak. Ezek a részek ezáltal merevebbé válnak, teljesítményük fokozatosan romlik, ráadásul ezt az állapotot gyakran kísérik szívritmuszavarok, hirtelen szívhalál is bekövetkezhet. Igen fontos volna ezt eredményesen kezelni, lehetőleg gyógyítani.

Ihor R. Lemischka és munkacsoportja a világ egyik legismertebb orvostudományi intézményében, a Mount Sinai School of Medicine-ben a világon először különített el ilyen kóros szívizom sejteket. Ez azt jelenti, hogy ilyen mesterségesen előállított sejtekkel lehet vizsgálni ennek a kóros állapotnak a kialakulását és keresni rá kezelési módokat.

A kóros őssejteket két, LEOPARD tünetcsoportban szenvedő beteg bőréből nyerték. A - szerencsére igen ritka - fejlődési rendellenesség neve betűszó: azon különös tünetek első betűjéből rakták össze, melyek ezt az állapotot jellemzik. Az egyik kóros eltérés a magvastagodott szívizom. A munkacsoport a bőrsejteket újraprogramozta, hogy olyan őssejtekké váljanak, melyek beteg szívizomsejtekké fejlődnek ki.

"Most, hogy sikerült ezeket a sejteket kifejleszteni, tanulmányozhatjuk, miért nőnek kóros méretűvé és akkor kidolgozhatjuk a kezelést is, amivel ezt a folyamatot megakadályozhatjuk" - közölte a munkacsoport vezetője. "Azt már korábban is sikerült elérni, hogy genetikai eltérésekben szenvedő betegekből nyert, többféle irányban fejlődőképes őssejtekből, laboratóriumi körülmények között különböző betegségeknek megfelelő szövetek keletkezzenek, de ez az első olyan eredmény, melynek során beteg szívizomsejteket kaptunk" - tette hozzá.

Forrás: MTI