Mindenki ezt nézi most!

Ha túl sok cukrot eszik, a szívrohamot kockáztatja

Ha túl sok cukrot eszik, a szívrohamot kockáztatja

Több mint háromszorosára nő a szív- és érrendszeri zavarok okozta halálozás veszélye azoknál, akik napi kalóriabevitelük egynegyedét hozzáadott cukorból fedezik - derült ki egy nagyszabású amerikai kutatásból.

A JAMA Internal Medicine című tudományos lapban megjelent tanulmányban több tízezer amerikai cukorfogyasztását, valamint a szívbetegségekkel kapcsolatos halálozások adatait vetették össze a szakemberek, és azt látták, jelentős összefüggés mutatható ki köztük - tudósított a BBC hírportálja.

A cukor hízást okozhat, a túlsúly pedig a növeli a szívbetegségek esélyét, és ezzel a kockázattal az embereknek tisztában kell lenniük

- figyelmeztettek a kutatók.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint a hozzáadott cukor nem lehet több a napi kalóriabevitel tíz százalékánál, ez férfiaknál nagyjából 70, nőknél 50 gramm.

Melyik édesítőszer a legjobb cukor helyett? Kattintson tovább

Világtendencia, hogy a felnőttek és a gyermekek többsége túl sok cukrot fogyaszt, a káros mennyiséget nagyrészt keksz, torta, csokoládé és más édességek, illetve szénsavas üdítők és gyümölcsitalok formájában veszi magához.

Mi a magas, ha cukortartalomról van szó?

Azok számítanak magas cukortartalmú ételnek, melyek száz grammja 22,5 grammnál több cukrot tartalmaz, ezt a csomagoláson el lehet olvasni.

Évek óta ismerjük a telített zsírok túlzott fogyasztásának veszélyeit. A megfigyelés eredményeként az élelmiszeripar az egészségtelen zsírok jó részét cukrokkal helyettesítette sokféle termékben. Most olyan élelmiszerek fejlesztésére van szükség, amelyek nemcsak a telített zsírokból, hanem a finomított, hozzáadott cukorból is keveset tartalmaznak

- fűzte hozzá Naveed Sattar, a Brit Szív Alapítvány (BHF) szakértője.

Ez is érdekelheti:

Forrás: MTI