Ezeket látta már?

Hirtelen szívhalál: az első 5 perc kritikus, ezt tegye, és életet menthet!

újraélesztés, elsősegély, életmentés, infarktus

Hogyan lehet felismerni a keringés összeomlását? Mivel és hogyan segíthetünk? Orvos válaszol.

Már középiskolás kortól alaptudás kellene, hogy legyen a laikusok által végzett, szakszerű alapszintű újraélesztés. Évente mintegy 25 ezren halnak Magyarországon hirtelen szívhalált, ám sajnos csak kevesebb, mint 7 százalékuk éli túl ezt a katasztrófát.

Teendők hirtelen szívhalál esetén

„Az első fontos dolog, ami valóban sokak életét megmentheti, hogy egyáltalán képesek legyünk felismerni a keringés összeomlást magát, és ennek fennállása esetén rutinszerű legyen mindenki számára, hogyan kell ilyen esetben az újraélesztést végezni. A hirtelen szívhalál túlélésére az egyetlen esély, ha van valaki a közelben, aki azonnal meg tudja kezdeni a keringés fenntartását mellkas nyomással.

Az első 5 perc kritikusnak számít, a túlélési esélyt minimum a négyszeresére, de akár a tízszeresére is növelheti, ha azonnal elkezdik a szakszerű újraélesztést. A keringés összeomlás esetén az esetek 90 százalékában felkészületlenségük és félelmük miatt meg sem próbál sok ember segíteni, így mire kiér a mentő, a keringés nélkül eltelt hosszú idő miatt a betegnek igen rossz esélye marad az életben maradásra. Mindezek miatt lenne nagyon fontos, hogy már az alapképzés része legyen ez a tudás, hiszen megfelelő képzés után már egy középiskolás is képes a tökéletes újraélesztést kivitelezni” - kezdi dr. Zima Endre habilitált egyetemi docens, a Magyar Kardiológusok Társaságának vezetőségi tagja.

A keringésmegállás okai és tünetei

„Fontos az is, hogy pontosan tisztában legyünk egyrészt azzal, hogy milyen rosszulléttel állunk szemben. Sport közbeni keringésmegállás oka idősekben leggyakrabban koszorúér betegség, akut infarktus lehet, fiatalokban általában veleszületett strukturális, szívizom- vagy nagyér eltérés. Az infarktusnak tipikus (bár nem mindenkinél jelentkező) tünete a szorító mellkasi fájdalom, ami kisugárzik a karokba is, és megpihenéskor sem akar múlni a panasz. Az infarktus hátterében elzáródott vagy közel elzáródott koszorúér áll, oxigénhiányos állapot alakul ki a szívizom az ér által ellátott részében.

Ha a szívizomban oxigénhiányos állapot alakul ki, akkor az elektromos jelvezetés megváltozása miatt ritkán, potenciálisan halálos kamrai tachycardia , vagy kamrafibrilláció jöhet létre. Ugyanez alakulhat ki strukturálisan nem ép szívben, úgynevezett elektromos inhomogenitás talaján, fiataloknál stresszhelyzetben, nagy fizikai megterhelés kapcsán. Kamrai ritmus zavar esetén a szív vagy nem húzódik össze, vagy nagyon gyenge pulzust tud biztosítani, megáll a keringés, az illető eszméletét veszti, hirtelen összeesik. Ilyenkor minden perc számít, azonnali mentőhívásra van szükség. Ha eszméletvesztést észlelünk valakinél, azonnal kérjünk segítséget.

"A jelenlegi ajánlás szerint a vizsgálatoknak korlátozódnia kell a légzés megfigyelésére. Amennyiben a beteg 10 másodpercen keresztül önmagától nem vesz levegőt, úgy kell tekinteni, hogy nincsen keringése, azaz haladéktalanul kezdjük meg az újraélesztést. Gyakoroljon ritmikus nyomást a mellkasra, kb. 100-120/perces frekvenciával, 5-6 cm mélységig lenyomva, majd felengedve a szegycsontot, a szegycsont közepére helyezett összekulcsolt kézzel” - folytatja a kardiológus.

Hogyan óvjuk szívünk egészségét?

A fenti eset kapcsán arra is felhívja a figyelmet, hogy a futást, vagy bármilyen rendszeres, intenzív mozgást fokozatosan építsünk fel. „A dinamikus mozgás, mint a kerékpározás, a futás, az úszás, intenzív, hosszan tartó séta, akár a NordicWalking nagyon jó hatással van a szívünkre, keringésünkre, légzésünkre és az egész szervezetünkre. Fontos viszont, hogy mindenképp fokozatosan és testünk jelzéseire figyelve kezdjünk neki.

Ha tehetjük, egyeztessünk szakemberrel, edzővel, egészségügyi panasz esetén orvossal arról, hogyan induljunk neki, hogyan építsük fel az edzéstervünket. Ne akarjunk azonnal nagy teljesítménnyel kezdeni rövid időn belül, mondjuk félmaratont futni. Ha lehet, sportoljunk pulzusmérővel, segítségével látjuk azonnal, ha a pulzusszám a szokásosnál vagy elvártnál jobban felugrik. A túlzott terhelés miatt is jelentkezhet szédülés, elgyengülés, akár ájulás is, amely lehet akár a szívinfarktus első tünete is. Ha nem infarktus, egyéb ok széleskörű lehet: kiszáradás, vércukor-esés, túlterhelés, ’jóindulatú’ ritmuszavar is”— hívja fel a figyelmet Zima Endre.

Ez is érdekelheti!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívelégtelenség: olykor megtévesztők a tünetei - erre figyeljen fel!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívinfarktus

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága