Ezeket látta már?

Hogyan csökkentheti a koffein a koleszterinszintet? Itt a válasz!

kávé

Egyes kutatások a mérsékelt koffeinfogyasztás szív-érrendszeri betegség kockázatot csökkentő hatásáról írnak.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a koffein szívre és az érrendszerre gyakorolt hatásáról egy nemrég megjelent tanulmány alapján:

"A központi idegrendszeri élénkítő hatású koffein – főleg egészségügyi kockázatainak - orvosi megítélése sokat változott, változik, illetve tarkabarka. Ennek részben oka az egyéni érzékenységek széles skálája, beleértve a mellékhatásait, valamint a tudományos eredmények esetenként nehéz általánosíthatósága (csakúgy, mint pl. a mérsékelt alkoholfogyasztás esetén). A koffeinnél pl. nem mindegy a fogyasztás formája (kávé /ezen belül milyen kávé/, tea, tabletta).

Mindazonáltal a legújabb kutatások alapján az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerhatóság (FDA) és más szakmai szervezetek szerint napi 400-600 mg koffein esetében nem lát káros szív-érrendszeri és csonthatást, kalcium-egyensúlyzavart, viselkedési zavart, emelkedett rákkockázatot vagy káros hatást a férfi termékenységre. Sőt, adatok vannak a mérsékelt koffeinfogyasztás szív-érrendszeri betegség kockázatot csökkentő hatásáról.

A Nature Communication szaklap 2022 február 9-i számában egy nemzetközi kutatócsoport adalékot szolgáltatott ahhoz, hogy mi állhat a koffein szív- és érrendszeri esetleges védőhatása mögött. Eredményeik szerint a koffein olyan biokémiai folyamatokat serkent, amelyek végső soron az LDL- (azaz „rossz”) koleszterin szintjének csökkenéséhez vezetnek. Ennek hátterében egy PCSK9 fehérje vérszintjét csökkentő hatás húzódik meg. Ez a fehérje csökkenti a máj képességét az LDL-koleszterin vérből történő eltávolítására, így szintjének csökkentése azzal jár, hogy a máj több LDL-koleszterint képes eltávolítani a vérből.

Mégis csodaital a kávé?! Tudja meg, kattintson!

Ha még mélyebbre ásunk, akkor a koffein egy másik fehérje aktiválódását gátolja, aminek SREBP2 a neve, és ez utóbbi fokozza a PCKS9 fehérje vérszintjét, továbbá sok egyéb szívet érintő anyagcsere-betegségben játszik szerepet (pl. cukorbetegségben).

A további kutatásokban olyan koffein-származékok lehetnek érdekesek, amelyek a koffeinnél célzottabban használhatók a fenti célpontokon kifejtett hatásra." - írta posztjában a szakértő.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Imád kávézni, de félti a szívét? Erről jobb, ha tud

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#pánikbetegség

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó