Ezeket látta már?

Kettős látás, hirtelen zsibbadások: ezért nagyon fontos a nyaki erek ultrahang vizsgálata

kettős látás zsibbadás sztrók kivizsgálás, nyaki erek ultrahang

A stroke hátterében gyakran érelmeszesedés vagy vérrög okozta érszűkület, érelzáródás áll.

Stroke után, illetve annak rizikója esetén igen fontos az alapos kivizsgálás, a nyaki erek állapotának felmérése, hiszen az kulcsfontosságú a megfelelő terápia kiválasztásához és a prevencióhoz. Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa elmondta, miért fontos ekkor a nyaki erek ultrahang vizsgálata.

Mi a stroke?

A stroke (szélütés) az agy működészavarát okozó akut érkatasztrófa. Előfordul, hogy egy ér sérülése miatt vér önti el a környező agyállományt vagy az agyhártyát. A stroke hátterében azonban gyakrabban érelmeszesedés vagy vérrög okozta érszűkület, érelzáródás áll.

A tünetek attól függenek, hogy az agy melyik és mekkora területe érintett. A panaszok így lehetnek: kettős látás, látótérkiesés, szédülés, erős fejfájás, beszédzavar, hirtelen kezdődő zsibbadás, féloldali végtaggyengeség vagy bénulás, sőt életvesztés is.

A stroke megjelenése előtt gyakran átmeneti, pár percig tartó tüneteket észlel a beteg. Ez az átmeneti agyi keringészavar - TIA – a stroke előszobája. A betegség hátterében gyakran elhízás, magas koleszterinszint, dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, pitvarfibrilláció áll. Gyakran megfigyelhető családi halmozódás. Minél több kockázati tényező van jelen, annál nagyobb a stroke valószínűsége.

A stroke főbb rizikó faktorai:

 • a családban előfordult stroke, infarktus, érszűkület,
 • elhízás
 •  mozgásszegény életmód
 • magas koleszterin vagy triglicerid szint
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás
 • dohányzás
 • egyes szívbetegségek

Ezért fontos a nyaki ér ultrahang

A nyaki artériák ultrahang vizsgálatával megállapítható, hogy fennáll-e a stroke egyik leggyakoribb kiváltó oka, a nyaki erek jelentős szűkülete vagy elzáródása. A vizsgálattal az erek fala pontosan megítélhető: látszik, hogyha az érfal megvastagszik a rétegei között lerakódott zsír miatt, megmérhetjük az érfalra rakódott zsíros vagy meszes plakkot, melynek vizsgáljuk a szerkezetét és a kontúrját. Ez azért fontos, mert az egyenetlen szélű, zsíros plakk embólia forrás lehet: a plakk felszínéről leszakadó embolus az agy kisebb artériáját elzárhatja. Mindemellett pontosan megítélhetjük a plakk által okozott szűkület mértékét, és jól látható, hogyha egy ér elzáródott- mondja dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa.

A valós idejű, szürke skálát alkalmazó, részletgazdag 2D ultrahang mellett a színes Doppler, valamint az áramlási sebesség mérésére alkalmas pulzus Doppler metódus van a segítségünkre a diagnózis felállításában. A vizsgálat az egészségre nem ártalmas, korlátlanul ismételhető, az eredmény dokumentálható. Ezért a veszélyeztetettek szűrésére, a betegek állapotának nyomon követésére kiválóan alkalmas.

Ha a nyaki ér ultrahang során talált plakk embologén – vagyis egyenetlen, kivájt szélű - vagy ha az érszűkület jelentős, akkor érsebészeti terápia (tágítás vagy műtét) jön szóba. Természetesen az érsebészeti beavatkozást követően vagy a stroke után a kontroll vizsgálatok is ultrahanggal történnek.

Összegzés

 • A stroke hátterében gyakran érelmeszesedés vagy vérrög okozta érszűkület, érelzáródás áll.
 • Fontos az alapos kivizsgálás és nyaki erek ultrahang vizsgálata a megfelelő terápia kiválasztásához és a prevencióhoz.
 • A stroke tünetei: kettős látás, szédülés, zsibbadás, végtaggyengeség, életvesztés is előfordulhat.
 • A nyaki artériák ultrahang vizsgálata segít a nyaki erek szűkületének és elzáródásának megállapításában.
 • Az ultrahang vizsgálat nem ártalmas, korlátlanul ismételhető és kiválóan alkalmas a betegek állapotának nyomon követésére.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha így zsibbad az ujja, azonnal hívjon mentőt!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívinfarktus

Forrás: Ultrahang Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához