Ezeket látta már?

Ezt kell tudni az antibiotikumokról: típusok, hatóanyagok érthetően

antibiotikum, típusok, hatóanyagok, Béta laktám antibiotikumok, penicillin, cefalosporinok, monobaktámok

Mielőtt beszednénk az antibiotikumot, nézzük meg, melyik, milyen hatóanyagú és mi ellen hatásos.

A béta laktám antibiotikumok

A béta laktám antibiotikumok a következőek:

 • penicillinek,
 • cefalosporinok,
 • karbapenemek és
 • monobaktámok.

Jellemző rájuk a speciális, ún. béta laktám gyűrű struktúra, amely négy komponensből áll. A béta laktámok gátolják a baktériumok növekedését, a sejtfalra gyakorolt hatás révén. A bakteriális sejtfalban a molekulák kapcsolatai "hidakat" képeznek. Ezt a biokémiai folyamatot enzimek szabályozzák, és ezeket az enzimeket inaktiválják a béta laktám antibiotikumok.

Allergiás a penicillinre? Lehet, hogy téved! Olvasson tovább!

Penicillinek

A penicillinek bakteriális hatásspektrumuk szerint kerülnek felosztásra, melynek csoportjai a következők:

Szűk spektrumú penicillinek

Csak bizonyos baktériumokkal szemben hatásosak: a Gram-pozitív Staphylococcus aureus és a streptococcusok ellen.

 • Benzilpenicillin (penicillin G): csak injekcióban adható ma már (intravénásan) a készítményre érzékeny fertőzések esetén.
 • Procain penicillin: szintén injekcióban adható (izomba). A vegyületben lévő procain lassítja a véráramba történő abszorpcióját.
 • Benzatin penicillin: szintén izomba adható injekció formájában érhető el.
 • Phenoxymethylpenicillin (penicillin V): orálisan, azaz szájon át adható, legalább egy órával az étkezés előtt kell bevenni, mivel az étel ronthatja a felszívódását.

A ma már világszerte észlelhető baktérium-rezisztencia a penicillinek iránt hosszú évtizedek során alakult ki, felfedezésük óta. Mégis, bizonyos érzékeny kórokozók esetén ezek az elsőként választandó szerek.

A csoportjukban van néhány, a Staphylococcus aureus ellen hatásos származék, amelyek béta laktamáz enzimeket termelnek, ezek: a dicloxacillin, flucloxacillin és meticillin. Orálisan adhatóak, de legjobban akkor szívódnak fel, ha éhgyomorra történik a bevételük.

Hogyan diagnosztizálható a penicillin allergia? Olvasson tovább!

Közepes spektrumú penicillinek

Ezek az amoxicillin és ampicillin, az előzőekben ismertetett csoporttal azonos aktivitásúak, de bizonyos légúti és húgyúti fertőzést okozó baktériumokkal szemben aktívabbnak bizonyultak.

Széles spektrumú penicillinek

E molekulák kombinációk, mert a penicillin származék mellett tartalmaznak egy klavulánsav nevű vegyületet is, amely meggátolja, hogy a baktériumok béta laktamáz enzimje lebontsa a penicillin molekularészt. Ezeket ma minden országban széles körben használják, főként a légúti bakteriális fertőzések kezelésében. Érdemes nem "elkoptatni" e szereket, hanem fenntartani olyan bakteriális fertőzések esetére, amelyek már más antibiotikumok ellen rezisztenciát mutatnak.

Cefalosporinok

A cefalosporinok négy további csoportra, "generációra" oszthatók. Az első csoport tagjai igen hatékonyak az ún. Gram-pozitív baktériumokkal szemben, amelyek gyakran okoznak bőr- vagy pl. sebfertőzéseket. A továbbiak inkább hatásosak a Gram-negatív baktériumok ellen, mint a húgyúti infekciók, és néhány légúti fertőzés kórokozói. Ezeket is kellő körültekintéssel kell alkalmazni, éppen a bakteriális rezisztencia elkerülésére.

 1. Első generációs cefalosporinok Ezeket ma már kevéssé alkalmazzák, ilyen pl. a cefalexin, cefalotin, cefaclor.
 2. Második generációs cefalosporinok Ezek a vegyületek ritkán kerülnek alkalmazásra (általában is), ilyen pl. a cefamandol és a cefuroxim.
 3. Harmadik generációs cefalosporinok Ezek a vegyületek alkalmasak súlyosabb fertőzések kezelésére is, mint pl. a meningitis (agyhártyagyulladás). Ide tartozik pl. a cefotaxim, ceftriaxon, ceftazidim, cefpodoxim. Azért is alkalmasak ilyen speciális fertőzések kezelésére, mert bejutnak a liquorba (agy-gerincvelői folyadék), onnan pedig eljutnak az agy területére is.
 4. Negyedik generációs cefalosporinok Ebbe a csoportba tartozik pl. a cefepim. Igen széles hatásspektrummal bír a baktériumok körében. Használata éppen ezért igen korlátozott, gyakorlatilag kórházban kerül csak alkalmazásra jelenleg. Olyan súlyos fertőzések kezelésére használatos, amelyek más terápiákra nem reagáltak.

Carbapenemek

Az alábbi vegyületek: meropenem, imipenem és ertapenem. Ez a csoport széles spektrumú, tehát igen sokféle baktérium ellen hatásos. Mégis célszerű használatát a rezisztens fertőzésekre fenntartani. Alkalmazásuk jelenleg még magas költségekkel jár. A béta-laktamáz enzimekkel szemben igen ellenállóak. Alkalmazásuk gyakoribbá válása fokozta a rezisztencia kialakulását, és hozzájárult pl. a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA), és a vancomycin-rezisztens enterococcus fertőzések (VRE) gyakoribbá válásához.

Tudja mi az az antibiotikum rezisztencia, és mi köze a koronavírushoz? Olvassa el!

Monobactámok

Ez a csoport elsősorban Gram-negatív baktériumok ellen mutat hatásosságot. Ilyen pl. az aztreonam, amely súlyos fertőzésekben, mint szepszis (vérmérgezés) vagy szövődményes húgyúti fertőzésekben kerül alkalmazásra.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához