Ezeket látta már?

7 magas vérnyomást csökkentő módszer, amikre még az orvos is rábólint

magas vérnyomás, vérnyomásmérés, gyógyszeres kezelés, kontroll

Van, amikor már gyógyszerre van szükség, máskor elég az életmódbeli változás a magas vérnyomás ellen.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája szerint a szükség esetén elrendelt gyógyszeres kezelés mellett az életmód reformja is legalább ennyire jelentős. Tehát nem vagy-vagy, hanem is.

A vérnyomásra egy életen át figyelni kell

Akinél felállítják a magasvérnyomás betegség diagnózisát, számolnia kell azzal, hogy ezután egy életen át figyelni kell a vérnyomására. Ez azonban nem feltétlenül egy kényelmetlen kötelességet jelent, sokkal inkább érdemes rá lehetőségként tekinteni. Az így nyert tudatossággal ugyanis akár az egészségi állapot egésze is javulhat, nem csupán a vérnyomás rendeződhet. Különösen igaz ez az életmódban bevezetendő változtatások eredményeire!

Ugyanakkor természetesen bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés is szükséges. 160/100 Hgmm fölötti vérnyomásnál, szövődmények és társbetegségek esetén is nagy szerepe van ugyan az életmódkezelésnek, de a gyógyszeres kezelés mellett.

Gyógyszerek magas vérnyomásra

A magasvérnyomás betegségre rendelt gyógyszerek különböző módon hatnak a szervezetre, más a hatásmechanizmusuk és más-más a velük való kezelés célja. A vérnyomáscsökkentésben használt gyógyszereknek négy fő, és számos további típusa van. A négy legfontosabb kategória a vízhajtók, az úgynevezett béta-blokkolók, a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer aktivitását gátló szerek és a kalcium-csatorna blokkolók.

A gyógyszerelés kapcsán azt érdemes hangsúlyozni, hogy makacs, nehezen kezelhető magasvérnyomás betegség esetén többféle gyógyszer kombinációjára is szükség lehet.

– ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

Minden esetben elengedhetetlen, hogy a páciens valóban az elrendelés szerint szedje a gyógyszereit és jelenjen meg a kontrollvizsgálatokon, ugyanis a gyógyszerek adagolása, a típus és a megfelelő kombinációk kiválasztása rugalmas folyamat, ami mindig az adott állapothoz igazodik. Ezen kívül érdemes tájékozódni a gyógyszerszedés szabályairól is, például fontos elolvasni a betegtájékoztatót, megismerkedni a dózisokkal és az esetleges mellékhatásokkal. A kivizsgálások során pedig arra biztatom a pácienseket, hogy merjenek kérdezni, tájékozódni és figyeljék a szervezetük reakcióit, ami számunkra is fontos visszajelzés.

Milyen életmódbeli változásokkal lehet csökkenteni a magas vérnyomást?

Magasvérnyomás betegeknek érdemes látniuk, hogy már az egyes életmódbeli változtatások is hatnak a szisztolés (vagyis az első) vérnyomásértékekre. Mi mennyivel csökkenti tehát az értékeket?

  1. Rendszeres testmozgás: 4-9 Hgmm
  2. DASH diéta: 8.14 Hgmm
  3. Korlátozott sóbevitel: 2-8 Hgmm
  4. Dohányzás elhagyása: 3-4 Hgmm
  5. Limitált alkoholfogyasztás: 2-4 Hgmm
  6. Testsúlycsökkentés: 5-20 Hgmm
  7. Stresszkezelés: 5 Hgmm

Az életmód program további elemei – például izomerősítő mozgás, limitált szénhidrátbevitel, megnövelt rost- és növényi szterin bevitel, csökkentett telített zsírsavfogyasztás – szintén kedvező hatásúak, de inkább a vércukor- és a koleszterinszintre. Ráadásul ezek a hatások egymással is összefüggenek, hiszen például az egészséges szív diétájának is nevezett DASH étrend önmagában is segíti a fogyást, ami lejjebb viszi a vérnyomásértékeket.

A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen testmozgás nélkül. Ha tehát ennek érdekében rendszeresen aerob (vagyis kardio) mozgást végzünk, az olyan működéseket erősít meg, melyek többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik. Ráadásul mindezt olyan élettani folyamatok optimalizálásával, amelyeket a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is rendezni hivatottak.

A magas vérnyomás kezelésében tehát fontos összehangolni az életmódkezelést és szükség esetén a gyógyszerelést, hogy kivédhetők legyenek az esetleges súlyos szövődmények és jobb életminőség váljon elérhetővé.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

6 figyelmeztető tünet, amellyel azonnal kardiológushoz kell fordulni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérnyomás

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához