Ezeket látta már?

Magas vérnyomás csökkentése gyógyszer nélkül? Erről jó, ha tud!

vérnyomás, pulzus, pulzusszám, szívbetegség, vérnyomás, szívritmus

Kutatók azt vizsgálták, hogy ez a módszer milyen hatással lehet a magas vérnyomásra.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő csoportjában korábban egy érdekes tanulmányra hívta fel a figyelmet.

"Az erősítő edzés hatékony lehetőség a magas vérnyomás kezelésére Hatékonysága azonban olyan tényezőktől függ, mint az intenzitás szintje és az időtartam.

Egy meta-analízisbe (korábbi vizsgálatok előzetesen meghatározott módon történő együttes értékelése) összesen 14 vizsgálatot vontak be, összesen 253 magas vérnyomásban szenvedő résztvevővel (átlagéletkoruk 59,66 év).

Kimutatták, hogy a szisztolés vérnyomás (felső érték) és a diasztolés vérnyomás (alsó érték) átlagai jelentősen csökkentek az erősítő edzések után. Az erőnléti edzés vérnyomáscsökkentő hatását a közepes vagy erős terhelési intenzitású edzéseknél figyelték (az egy ismétlés maximumának legalább 60%-val végzett gyakorlatok), hetente legalább 2-szeri gyakorisággal és összesen minimum 8 alkalom után." - írta posztjában, majd kitért arra is, hogy ily módon az erősítő edzések nem gyógyszeres kezelésként alkalmazható a magas vérnyomás kezelésére, mivel jelentős vérnyomáscsökkenést eredményeznek (szisztolés átlagérték: -9,52 Hgmm; diasztolés átlagérték: -5,19 Hgmm).

Hivatkozás: Correia, R.R., Veras, A.S.C., Tebar, W.R. et al. Strength training for arterial hypertension treatment: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Sci Rep 13, 201 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-022-26583-3

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Másodlagos magas vérnyomás - hormonprobléma is kiválthatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vérnyomás

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához