Ezeket látta már?

Magas a vérnyomása? Ezekkel a hétköznapi szokásokkal árthat magának

magas vérnyomás káros szokások miatt

Ha magas a vérnyomása, nem mindegy, hogyan éli az életét - egészen apró változtatások is segíthetnek egészségesebbé válni.

A magas vérnyomás kialakulásának számos összetevője ismert, a genetikai örökségtől az egészségi állapotig. Ám nem minden tényező független tőlünk: káros szenvedélyeink is hatással vannak - mások mellett - a vérnyomásunkra. Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat specialistája azt összegezte, hogyan hathatnak mindezek a vérnyomásra.

Ezek a káros szenvedélyek vezethetnek magas vérnyomáshoz

A magasvérnyomás betegség diagnózisával szembesülve sokan csak megvonják a vállukat: mit lehet tenni, már az apámnak is magas volt a vérnyomása… és bizonyos szempontból van igazságuk. A magas vérnyomás ugyanis részben genetikai alapú, azonban meglévő betegségek és az életmódunk is befolyásolja az értékeket. Különösen igaz ez a káros szenvedélyeinkre, rossz szokásainkra, amelyek egytől egyig a magas vérnyomás rizikófaktorai. Érdemes tehát sorra venni ezeket az életmódbeli tényezőket.

Egészségtelen, kiegyensúlyozatlan táplálkozás

A sóban gazdag és a káliumban szegény táplálkozás alapvető rizikófaktora a magas vérnyomásnak. A só azonban megtévesztő lehet: az utánsózás hiánya még nem jelent azt, hogy kizárható a túl sok só bevitele. Ugyanis a bevitt nagy része a feldolgozott élelmiszerekből – felvágottakból, szalámikból, chipsekből, rágcsálnivalókból – származik – ezekkel óvatosan kell bánni. Az alacsony káliumbevitel pedig szintén táplálkozással orvosolható: magas káliumtartalmú például a banán, a krumpli, a babfélék és a joghurt.

"Akinek már kialakult magasvérnyomás betegsége van, mindenképpen jól teszi, ha konzultál egy dietetikussal is, ugyanis a jól felépített étrend nagyon sokat segíthet az értékek normalizálásában" – hangsúlyozza a szakorvos.

Életmód miatti elhízás

A túlsúly és az elhízás (utóbbi nagyobb súlyfelesleget jelent) mindenképpen keményebb munkára készteti a szívet, hogy eljuttassa a tápanyagban gazdag vért a testbe. Idővel ez egyre nagyobb terhelésnek teszi ki a szívünknek.

Ráadásul az elhízás igen gyakran együtt jár a magas koleszterin- és triglycerid-szinttel, miközben az úgynevezett „jó koleszterinből” kevesebb található a vérben. Sőt, az elhízás nem csak magas vérnyomáshoz vezethet, de cukorbetegséghez és szívbetegségekhez is – így mindenképpen a fölös kilók leadására kell törekednünk. Ebben a szándékban is nagy segítség lehet a dietetikus által összeállított, személyre szabott étrend.

Mozgásszegény életmód

Tekintve, hogy a rendszeres mozgás segít a szívnek és az ereknek erősnek, rugalmasnak és egészségesnek maradni, önmagában is van egyfajta vérnyomáscsökkentő hatása. Korábban elsősorban a tartós, egyenletes, mérsékelt-közepes intenzitású fizikai terhelésen alapuló programokat, az ún. kardió edzést ajánlották a magas vérnyomás és más szív-érrendszeri betegségek kezelésében, megelőzésében.

Mára azonban az izomfejlesztés is fontossá vált, amelynek révén a sokszor gyenge izomzat képessé válik a feladatok teljesítésére, ráadásul ezáltal még inkább növelhető a cukor- és zsíranyagcsere aktivitása is. A hatékony, személyre szabott aktivitás kialakításában nagy segítség a mozgásterapeuta.

Túl sok alkohol fogyasztása

Az alkohollal kapcsolatban tudni kell, hogy egy alkalommal elfogyasztott háromnál több pohár alkohol egészen biztosan emeli a vérnyomást, és ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt, akkor hosszú távú emelkedéssel is számolhatunk. Amennyiben a betegnél nincs jelen májbetegség, 1-1 pohár bor, sör elfogyasztása nem ellenjavallt, de túlsúly esetén az alkoholt számításba kell venni a bevitt kalória számításnál, és a tömény italok kerülendők.

Dohányzás

Egyértelmű bizonyítékok támasztják alá a dohányzás egészségromboló hatásait. A dohánytermékek többek között károsítják a szívet és az ereket, a tüdőt, ismert, hogy fokozzák a daganatok kialakulását, ezen kívül módosítják a beteg által szedett egyéb gyógyszerek hatását. A nikotin direkt érösszehúzó anyag, emiatt emeli a vérnyomást, a szénmonoxid belégzése pedig csökkenti azon oxigén mennyiségét, amit a vér szállítani tud.

A káros szenvedélyeink változtatásán túl néha gyógyszer is szükséges

- Tagadhatatlan, hogy az életmódunk változtatásával, káros szenvedélyeink elhagyásával sokat tehetünk a magas vérnyomás ellen. Ugyanakkor vannak olyan állapotok, amelyeken nincs módunk változtatni. Ilyen például a családban halmozódó magasvérnyomás betegség és az idősebb életkor. Ám például a hipertónia kialakulásának komoly rizikófaktorát jelentő cukorbetegség és az enyhe emelkedett vérnyomás ellen is sokat lehet tenni – elsősorban életmóddal, másodsorban, szükség esetén gyógyszeres kezeléssel – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat specialistája.

"A lényeg, hogy komolyan kell venni a magasvérnyomás betegséget a lehetséges súlyos szövődmények elkerülése miatt, a kezelésben pedig a kardiológus mellett érdemes az életmód orvos segítségét is kérni. A saját befektetett munka és a kitartás azonban a siker legfontosabb zálogai."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Erre figyeljen, mielőtt vérnyomásmérőt vásárol!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szív- érrendszeri betegségek

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához