Ezeket látta már?

Az orvosnál mindig magasabb a vérnyomása? Ez az oka!

magas vérnyomás oka orvosnál fehér köpeny szindróma tünete

Rendszeresen előfordul, hogy az orvosi rendelőben magasabb vérnyomást mér az orvos, mint amennyit otthon megszokott? Ez az oka!

Ennek a jelenségnek valószínűleg a fehér köpeny szindróma az oka, vagyis az, hogy az orvosnál érzett stressz eleve felviszi a vérnyomást. Mit lehet tenni, hogy pontos értékek szülessenek, mikor szükséges a hosszú távú vérnyomásmérés? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Fehér köpeny szindróma – ördögi kör lehet

Többeknél előfordul, hogy az orvosi vérnyomásmérésnél sokkal magasabb értékek mutatkoznak, mint az otthoni mérések alkalmával. Ennek oka sokszor a fehér köpeny szindróma, amely gyakorlatilag a stresszre utal, amit az orvosi vizsgálat vált ki. Ha ez többször előfordul, beindulhat egy ördögi kör: legközelebb már a gondolat is felviszi a vérnyomást, hogy orvos fogja ellenőrizni az értékeket.

"A fehér köpeny szindróma azonban azt feltételezi, hogy a páciens otthon rendszeresen normál értékeket mér" – hangsúlyozza Sztancsik doktornő. – "Tehát ha nem csak az orvosnál, de otthon is emelkedettebbek az értékek, akkor nem erről van szó, még akkor sem, ha a rendelőben az otthoninál magasabb vérnyomásértékeket látunk" – tette hozzá a doktornő.

Ugyanakkor nem megoldás, ha valaki a fehér köpeny szindrómára hivatkozva feleslegesnek érzi a rendelői ellenőrzést, hiszen a vérnyomást számos tényező befolyásolja. Ha csak otthon mér valaki, esetleg mindig adott időben, adott körülmények közt, számos faktor kimarad a mérésből. Előfordulhat például, hogy a vérnyomás csak időszakosan emelkedik meg, tehát lehet, hogy éppen a mérés pillanatában normális, máskor viszont kiugrások tapasztalhatók. Ennek tipikus esete, ha terhelésre emelkedik a normálistól eltérően a vérnyomás. Az sem ritka, hogy éjszaka magasabbak a vérnyomásértékek, amiről természetesen a nappali mérés nem tájékoztat. Annak pedig, aki gyógyszert szed a magas vérnyomására, a hatást nem lehet kizárólag egyetlen, nyugalmi méréssel kontrollálni.

Erre jó a 24 órás vérnyomásmérés

A minél pontosabb eredmények miatt az esetek többségében, akár fehér köpeny szindróma okán is, fontos lehet a 24 órás vérnyomásmérés, az úgynevezett ABPM. Ezzel a vizsgálattal ugyanis választ kaphatunk az olyan kérdésekre, mint hogy milyen vérnyomásértékei vannak a páciensnek reggel, napközben és este, mi történik a munkával eltöltött idő alatt, hogyan reagál a vérnyomás a fizikai terhelésre, vannak-e eltérések éjszaka, alvás közben. Ezek az eredmények pedig a nyugalmi vérnyomásmérés eredményeivel együtt sokkal pontosabban diagnózist eredményezhetnek.

"A 24 órás vérnyomásmérés teljesen fájdalommentesen, hiszen csupán annyit jelent, hogy a páciens karján elhelyezett vérnyomásmérőt összekötjük egy kis övtáska méretű eszközzel, amit 24 órán keresztül viselnie kell. A műszer 15-30 percenként rögzíti a mért adatokat, amelyeket aztán számítógép segítségével elemezni lehet és fény derülhet akár az álcázott hipertóniára is" – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Az egyéni célértékek elérésére kell törekedni

Ha valaki többször mér emelkedett vérnyomást, ha bármelyik vérnyomásértéke magas, akkor is fontos kivizsgáltatnia magát, ha csak egy kicsit jár a normálisnak tekintett értékek felett.

- A kivizsgálás sosem csupán egy vérnyomásmérésről kell, hogy szóljon. A laborvizsgálatoknak, a 24 órás vérnyomásmérésnek, az EKG-nak és más kiegészítő vizsgálatoknak az a szerepe, hogy a felmérjük a szervezet állapotát és kiderítsük, honnan ered az eltérés és okozott-e már valamilyen következményes problémát. Csak korrekt diagnózisra épülhet a kezelés, amelyben a célértékek meghatározását mindig az adott személy állapotához igazítjuk. Ezeket az értékeket, valamint az esetleg elrendelt gyógyszeres kezelést és az orvos által ajánlott életmódot rendszeresen felül kell vizsgálni, és szükség esetén korrigálni, hogy megelőzhetők legyenek a súlyos következmények.

Az egészséges vérnyomásértékek

Az egészséges (optimális) vérnyomás alacsonyabb mint 120/80 Hgmm. A magas vérnyomást a 140/90 Hgmm feletti értékek, az alacsony vérnyomást a 90/60 Hgmm alatti értékek jelentik. Tizennyolc évnél idősebb felnőtteknél akkor állapítható meg magasvérnyomás-betegség, ha három különböző időpontban, ülő helyzetben mért vérnyomásmérés átlaga eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket. Egyéb társbetegségek – például cukorbetegség, vesebetegség, szívbetegség – megléte esetén 130/80 Hgmm tekintendő a felső határértéknek. Minden 20/10 Hgmm-es vérnyomás-emelkedés megduplázza a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen betegségek okozhatják a gyakori szédülést? Az orvos elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#magas vérnyomás

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához